Brajša napušta Caritas?

JELENA BRAJŠA, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, odlučila je odstupiti s čelnog mjesta ove ustanove. Nakon dugih 39 godina upravljanja zagrebačkim Caritasom, Brajša je, bez osobitih pritisaka s Kaptola, odlučila da je dosta.

Informaciju o Brajšinom odlasku glasnogovornik zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića Večernjem listu nije potvrdio. Doduše, glasnogovornik Zvonimir Ancić nije tu mogućnost ni isključio, a sam list je informaciju o Brajšinom odlasku doznao iz izvora bliskih Caritasu i zagrebačkoj Nadbiskupiji.

Još nije poznato tko će naslijediti Brajšu na ravnateljskom mjestu, no sigurno je da će novi ravnatelj u ruke uzeti vruć krompir. Posljednjih mjesec dana Caritas, najveću humanitarnu organizaciju u kojoj je Brajša godinama bila neupitni autoritet, potresaju nezapamćeni skandali.

Prošlog je tjedna u medijima izašla informacija da je Brajšino razrješenje zatražila njemačka Katolička crkva, inače jedan od najvećih donatora zagrebačkog Caritasa. Vijest je došla nakon što se otkrilo da je Brajša imala prste u nelegalnom prodavanju humanitarne pomoći namjenjene izbjeglicama i socijalnim slučajevima.

Osim afere s humanitarnom pomoći, Brajša je osumnjičena za zataškavanje slučajeva seksualnog zlostavljana u Caritasovom domu u Brezovici. Treći glavni adut za Brajšin odlazak iz Caritasa je afera o prodaji beba koja se također odvijala pod ravnateljičinim okom.

Jedno je sigurno. Unatoč velikom medijskom pritisku na ravnateljicu Caritasa, koji je ona nazvala klasičnim sukobom komunista s Katoličkom crkvom, Brajša je sve optužbe odbila i zanijekala. Bilo kako bilo, Državno će odvjetništvo u narednim mjesecima s ovim slučajem imati pune ruke posla.

Pročitajte više