Branislav Lečić: Hrvatska je 15 godina ispred Srbije

BRANISLAV Lečić, glumac i bivši ministar kulture u Đinđićevoj vladi, u emisiji “Nedjeljom u 2” je, tjedan dana uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, otkrio je kako se više od radikala na vlasti boji socijalnih nemira.

Naglašava tako da je za europske integracije, ali dodaje da radikali neće smetati tom procesu, jer "svaki radikal koji dugo ostane na vlasti postaje demokrat"

Vojislav Koštunica - novi stari premijer

Na predstojeće izbore Lečić izlazi s vlastitom listom i strankom “Moja Srbija”, dok smatra da za novog premijera najviše šanse ima onaj stari - Vojislav Koštunica, za kojeg kaže "iako je politički bliži radikalima, to nužno ne znači da će se njima i prikloniti, a ako radikali osvoje najviše glasova na izborima, očito je da će ponudu za formiranje vlasti dati Koštunici".

Bivši ministar kulture žali zbog razjedinjenosti Srbije, koja čini nadolazeće izbore svojevrsnim referendum “za i protiv EU”.

"Srbija je povrijeđena zbog osamostaljenja Kosova"

Osvrnuo se i na pitanje Kosova, za koje smatra da ne smije biti prepreka suradnji dviju zemalja - “Hrvatska ne treba podcijeniti povrijeđenost Srbije radi osamostaljenja i priznanja Kosova. Ipak, Kosovo ne smije biti kamen spoticanja između Srba i Hrvata."

Rat 90-tih Lečić smatra velikom nesrećom, naglašava kako je prosvjedovao protiv Miloševićeve vlasti te da je velik broj ljudi u Srbiji bio protiv rata.

"Hrvatska je 15 godina ispred nas"

“Hrvatska je danas 15 godina ispred nas, jer su se kod vas dogodile neke promjene koje su dovele do stabilizacije odnosa, a to se treba dogoditi i nama. Nadam se da Srbija neće opet biti crna rupa u Europi”, kazao je.

Lečić je još izjavio i kako je Hrvatska prelijepa, dodavši kako se zemlja voli zbog ljudi, ali je izrazio žaljenje što se Srbi i Hrvati još nisu "suočili s istinom". No, može - kako kaže - razumjeti da "oba naroda imaju neku svoju istinu".

"Pink  - šund koji se neće spriječiti ako mu se ukine izvor"

Osvrnuo se i na ulazak televizije Pink na hrvatsko tržište. "Šund nećete spriječiti time ako ukidate njegov izvor. Važno je imati što veću i bolju ponudu na tržištu, a sa strane ulaganja, odobravam dolazak Pinka u Hrvatsku. Ako je kapital slobodan i ako idemo u EU, onda tu ne treba praviti probleme".

A.P.
Foto : svevesti.com

Pročitajte više