Branitelje koji se liječe od PTSP-a u zagrebačkoj bolnici Vrapče posjetila ministrica Kosor

ČETRDESETAK branitelja koji se liječe od Postraumatskog stresnog poremećaja u zagrebačkoj bolnici Vrapče danas su se ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranki Kosor, koja ih je posjetila, požalili na teško socijalno, društveno i zdravstveno stanje u kojem se nalaze te da su im više puta data lažna obećanja u rješavanju njihovih problema.

Ministrica Kosor rekla im je da će ovaj tjedan biti gotov nacrt novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u čijoj su izradi sudjelovali i medicinski stručnjaci. O nacrtu će se, dodala je, tijekom ljeta voditi javna rasprava kako bi se na jesen mogao naći u saborskoj proceduri.

Braniteljima je rekla da je sada najbitnije vratiti im dostojanstvo te da su im vrata njezinog ministarstva uvijek otvorena..

Osvrnuvši se na kandidaturu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji naglasila je da te kandidature ne bi bilo bez žrtve hrvatskih branitelja.

Prije posjeta braniteljima koji boluju od PTSP-a ministrica Kosor otvorila je, također u prostoru bolnice Vrapče, jednodnevni seminar pod nazivom "Nasilje u obitelji - psihijatrijski i pravni aspekti" kojeg su organizirali Hrvatsko društvo za psihijatriju i pravo, Psihijatrijska bolnica vrapče i hrvatsko društvo za forenzičku psihijatriju. Seminar se održava pod njezinim pokroviteljstvom.

Otvorivši skup Kosor je naglasila da je u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno 2540 prekršajnih prijava zbog obiteljskog nasilja što je porast od 54 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Navela je da su žrtve obiteljskog nasilja većinom žene, ali i djeca i naglasila potrebu da se zbog bolje prevencije obiteljskog nasilja promijeni zakonska regulativa.

Pročitajte više