Branitelji Čermaka i Markača o spajanju postupka s Gotovinom

ODVJETNICI Čedo Prodanović i Goran Mikuličić, branitelji generala Ivana Čermaka i Mladena Markača pred Haškim sudom, izjavili su u petak kako je najava prijedloga Tužiteljstva za spajanje njihova predmeta s onim protiv generala Ante Gotovine očekivana, da će rezultirati manjim izmjenama optužnice te usporiti pripreme za suđenje.

"Prijedlog Tužiteljstva, najavljivan u jednom podnesku optužbe prije tri mjeseca, reaktualiziran je otkako se general Gotovina pojavio pred sudom", kazao je Prodanović i dodao kako "ima dosta elemenata koji ukazuju na potrebu vođenja zajedničkog postupka".

Predmetni tužitelj Alex Whiting na današnjoj je statusnoj konferenciji u Haškom sudu najavio da će do kraja siječnja ili u prvom tjednu veljače optužba podnijeti zahtjev da se odobri spajanje postupaka i prijedlog zajedničke optužnice protiv trojice hrvatskih generala optuženih za ratne zločine počinjene protiv krajinskih Srba tijekom i nakon operacije Oluja 1995.

Prodanović je ocijenio da će zajednička optužnica doživjeti samo izmjene "tehničke prirode" u odnosu na postojeće optužnice.

"Radit će se samo o detaljima, te izmjene ne mogu biti neke radikalne ni bitne. Jednostavno preciziranje optužnice a kod generala Gotovine je najavljeno da će se ona ažurirati u skladu s ažuriranjem optužnice za Čermaka i Markača", kazao je.

Optužnica protiv Čermaka i Markača, koja je bila istovjetna onoj protiv Gotovine, dopunjena je 14. prosinca 2005. a u njoj su dodane dvije nove optužne točke, prošireno razdoblje na koje se odnosi i imenovano je više sudionika navodnog "udruženog zločinačkog pothvata".

Na pitanje hoće li se obrane Čermaka i Markača protiviti prijedlogu za spajanje postupaka, branitelji su kazali da će za odluku o tome pričekati prijedlog Tužiteljstva.

"Za sada je prerano o tome govoriti. Radije bismo pričekali da tužitelj podnese prijedlog da vidimo njegove argumente kako bismo odlučili hoćemo li ići s protuargumentima. Tužitelj je najavio rok do kraja siječnja, ako ga održi, znat ćemo vrlo brzo kakva je situacija", rekao je Mikuličić.

Glede utjecaja spajanja predmeta na pripreme za početak suđenja, koje su kod Čermaka i Markača već u poodmakloj fazi, dok su god Gotovine tek na početku, branitelji su ocijenili da će spajanje donekle usporiti pripreme ali da ih je moguće dovršiti do kraja godine kako je na današnjoj sjednici najavio sudac Kevin Parker.

Na pitanje o postignutom "paktu o nenapadanju" između triju obrana, Prodanović je odgovorio da ne zna za takav pakt i da nema napadanja. Početnu suradnju ocijenio je "vrlo korektnom i profesionalnom" i dodao kako nema razloga da se tako i ne nastavi.

"Nema razloga napadima ili animozitetu između obrana, jer smo svi u istoj procesnoj i formalnoj poziciji", dodao je Mikuličić.

Na pitanje jesu li u pogledu suradnje s vladom njihovi klijenti zanemareni u odnosu na generala Gotovinu, Mikuličić je kazao da nema takav dojam na temelju dosadašnjih kontakata s Vladom i ministarstvima obrane i unutarnjih poslova.

Povećan interes za Gotovinu ocijenio je razumljivim, s obzirom na to da je on "novi u predmetu" te dodao kako se zbog toga suradnja "ako se ne poboljša ne bi trebala pogoršati".

Generali Čermak i Markač, koji su se ICTY-u dobrovoljno predali u ožujku 2004., početak suđenja čekaju na privremenoj slobodi u Hrvatskoj a general Gotovina nalazi se u haškom pritvoru od 10. prosinca prošle godine u koji je prebačen nakon uhićenja u Španjolskoj.

Pročitajte više