Branitelji u HAC-u lobiraju za smanjenje plaća

BRANITELJIMA, što lažnim što pravim, svake godine iz proračuna ide šest milijardi kuna. I dok se iz rebalansa u rebalans Vlada bavi natezanjem po milijardu kuna i bavi se ćoravim poslom uvođenja poreza koji za posljedicu imaju smanjenje potrošnje, objava Registra branitelja i dalje ne dolazi u obzir.

Zanimljivo, sve ostalo dolazi u obzir pa je tako na dan najave smanjenja mirovina kriznim haračem Hvidra na čelu s HDZ-ovcem Josipom Đakićem sazvala tiskovnu konferenciju i rekla kako će se branitelji još jednom, zbog Hrvatske, bespogovorno žrtvovati. Ovih dana Hrvatskim autocestama kruži bilten kojega je otisnula Udruga branitelja i poštovatelja Domovinskog rata Hrvatskih autocesta, u kojoj se radnici nagovaraju da se jednostavno odreknu deset posto svoje plaće u HAC-u i da se to unese u kolektivni ugovor.

Razlozi zvuče poznato - "došla je kriza" i "kako devedesetih nismo mogli izbjeći nametnuti nam rat, tako i danas nećemo moći izbjeći posljedice krize koja je zahvatila RH, pa tako i HAC"". A posljedice su porez na plaću, odnosno krizni namet i smanjenje plaće od 10 posto u tvrtkama u kojima je većinski vlasnik država te eventualna "daljnja štednja, racionalizacija poslovanja, povećanje produktivnosti".

"To je i dobrovoljno i nije"

Upravo ova treća posljedica krize, smatra Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata, prijetnja je kojom se radnici HAC-a zapravo prisiljavaju na potpisivanje izjave o dobrovoljnom smanjenju plaće.

"Ljudi mi dolaze i govore mi da im nadređeni šefovi govore da bi kod nove sistematizacije moglo biti viška radnika. A što je to nego pritisak i indirektna prijetnja da bi se radnicima nasilno oteo novac?", kaže Stanić.

"Nismo odvjetnici Uprave, ali..."

Udruga branitelja HAC-a, navodi da se ne smatra odvjetnikom Uprave i da žele da ona odgovara za svoje greške, a u biltenu vezano za to pitanje spominju Stanića i njegovog kolege iz sindikata u biltenu i za njih navode:

"Dali bi punu potporu čelnicima NCS-a gospodinu Mijatu Staniću i Predsjedniku Podružnice NCS HAC-a gospodinu Anđelku Kasuniću da se plaće radnicima ne smanjuju kada bi to bilo realno, ali jednostavno kada novaca nemamo, navedeni stav smatramo nerealnim i neprovedivim. Danas prozivati Upravu za bančenje i neracionalno trošenje je krajnje nekorektno, jer treba podsjetiti da u proteklih nekoliko godina gospodin Stanić ima značajnu ulogu u NCS i imao je priliku pa i obavezu reagirati na takva događanja ako ih je doista bilo", navodi se u biltenu kojeg potpisuje predsjednik udruge Ilija Bošković.

Stanić, pak, smatra da je nekorektno "ovo kršenje Zakona o radu".

"Nitko nema pravo radniku sugerirati kako da troši svoj novac. Radnik ima pravo o tome odlučivati sa svojom ženom i djecom, a ne sa šefom odjela koji želi prekršiti kolektivni ugovor", kaže Stanić.

Branitelji, s druge strane navode da sistem koeficijenata u Pravilniku o plaćama nije pošten, što Stanić odbija.

Nezavisni hrvatski sindikati: Povucite svoju preporuku

Na preporuke kakve se putem šefova u državnim poduzećima dijele među radnicima reagirao je danas i Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. U pismu premijerki Jadranki Kosor ističe:

"Zbog još uvijek važeće Odluke Vlade RH o davanju preporuke nadzornim odborima i upravama društava u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske za pokretanje postupka pregovaranja oko izmjene kolektivnih ugovora, a u skladu s trenutnom gospodarskom situacijom, od 16. srpnja 2009. godine, koja diskriminira samo kolektivno pregovaranje unaprijed određujući smanjenje plaća od 10 posto u tim društvima i time naravno diskriminira zaposlene u tim društvima, tražimo hitno povlačenje spomenute Odluke i sastanak predstavnika tih sindikata sa Vama".

Na današnjoj konferenciji za novinare Stanić i Sever su najavili da neće pristati na smanjenje plaća zaposlenicima državnih tvrtki i najavili prosvjede na jesen. Miomir Jačimović iz sindikata je postavio pitanje zašto bi se plaće smanjivale i zaposlenicima čija rijetka poduzeća pozitivno posluju, poput Hrvatskih pošta, Hrvatske lutrije ili AKD Zaštite.

"Dirne li Vlada u naše plaće i mi ćemo odgovoriti svim sindikalnim mjerama", najavio je Jačimović.

Pročitajte više