Branitelji u Puli zaustavili promet na deset minuta

TRIDESETAK branitelja Domovinskog rata, koji su već trinaest godina u bungalovima u kampu na Valovinama, danas su ponovno prosvjedovali u Puli zbog neriješenih stambenih problema.

Na deset minuta zaustavili su promet na jednoj od glavnih pulskih ulica - ispred brodogradilišta "Uljanik".

Izražavajući nezadovoljstvo dugogodišnjim životom u kampu, gdje trenutačno živi 15 samaca i trideset obitelji s pedesetak djece, rekli su da su ih izigrali i izdali Ministarstvo obrane i Ministarstvo branitelja jer su se, ustvrdili su, "stanovi proteklih godina dobivali po vezama, a ne po zaslugama i stambenim listama".

"Žrtve smo podobnih kriminalaca i izdajica hrvatskog naroda", rekao je hrvatski branitelj iz Zadra Josip Vukić. Poručio je sadašnjim i bivšim ministrima obrane i branitelja te predsjedniku HVIDR-e Đakiću kako se mogu sramiti, optužujući ih da lažu u izjavama za javnost.

"Oni se stalno pozivaju na zakon, no kada bi ga se oni pridržavali, mi s djecom ne bismo živjeli u ovim šupama", rekao je Vukić.

Obrativši se novinarima, poručio je "onima koji pozivaju branitelje s Valovina da se vrate odakle su došli" da oni koji su oslobodili i osamostalili hrvatsku državu mogu isto tako pozvati "domaće" stanovništvo da se vrati odakle su došli njihovi preci. A došli su "iz Beograda, Niša i Kragujevca", istaknuo je, podsjećajući pritom da je Pula u doba bivše Jugoslavije bila jak vojni grad.

Među mnogobrojnim natpisima bio je jedan s čestitkom hrvatskim tenisačima za osvojeni Davis cup, na čijoj je poleđini crtež ministra obrane Berislava Rončevića i ministrice branitelja Jadranke Kosor kako igraju tenis lopticom na kojoj piše "Djeca Valovina". Objasnili su kako time resornim ministrima poručuju da im je dosta prebacivanja odgovornosti s jednog na drugog.

Skupina od tridesetak branitelja prosvjedovala je zbog neriješenih stambenih problema i prije dva tjedna, kad su pred gradskom vijećnicom poderali svoje spomenice i zahvalnice Domovinskog rata i pred novinarima ih stavljali u kuverte najavljujući da ih šalju predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu.

Prosvjednici su u konačnici poručili kako ne odustaju od prosvjeda u Zagrebu.

Pročitajte više