Branitelji, za što ste se vi zapravo borili?

"ZA OVO se sigurno ni jedan naš branitelj nije borio".

Koliko smo puta u ovih petnaestak godina čuli tu parolu? I evo sad opet.

"Sada je već svima imalo upućenima jasno da se radi o potpunoj vladavini poslovnih banaka, vladi iznad Vlade, koja vlada u svojoj privatnoj Republici Hrvatskoj, za što se, zasigurno, niti jedan naš branitelj nije borio", izjavio je Tomislav Prpić, predsjednik udruge Franak.

On je ljut zbog toga što vlada Jadranke Kosor nije izvršila obećanje i prisilila banke da prihvate njezine uvjete pomoći građanima pogođenima rastom švicarskog franka. I pritom izvukao čarobni argument: "Za ovo se naši branitelji nisu borili".

Popis za i protiv

E pa kad je već tako, imamo jedan prijedlog svim braniteljima i njihovim udrugama, otprilike 1500 njih. Neka se lijepo okupe i sastave popis onoga za što se jesu borili i onoga za što se nisu borili.

Pa da se napokon znamo orijentirati u ovom svijetu premreženom unutarnjim i vanjskim silnicama. A ne da bauljamo od točke do točke, od problema do problema, od trna u ovoj ili onoj peti.

Dakle, jesu li se branitelji borili za višestranačje? Jesu. Onda su se valjda borili za pravo da biraju onu vlast koja će se brinuti o njihovim, a ne interesima banaka. I tako, brat-bratu, 17 godina.

Evo im kapitalizam

Jesu li se branitelji borili za kapitalizam? Valjda jesu. Zato su i dobili banke u rukama stranaca koje su ih uredno kupile i platile i sad rade s njima što hoće. Jesu li se borili za tržišnu ekonomiju? Pa ako jesu, eno im tržište pa neka traže povoljnu varijantu.

Jesu li se borili za to da hrvatski građani imaju slobodu da odaberu hoće li kredite u francima, eurima ili kunama?  Pa valjda jesu. Jesu li se borili za to da krediti s valutnom klauzulom rastu zajedno s rastom te valute? Pa, vjerojatno jesu...

A jesu li se možda borili za to da hrvatska Vlada pomaže samo jednoj grupi građana s velikim ratama ili da pomaže svim građanima zakopanima u neprobavljive kredite? E to je pravo pitanje na koje bismo voljeli čuti odgovor.

U juriš za eure

Nisu se valjda branitelji borili za to da banke budu u državnom vlasništvu, kao nekad?  Ali čekajte malo, pa imamo banku u državnom vlasništvu! Njezin predsjednik uprave i bivši menadžer godine zaglavio je u Remetincu jer je davao astronomske kredite bez pokrića, pa izgubio milijarde. Tamo su sada krediti po komercijalnim uvjetima, ali u eurima pa...

Ne ispirite usta braniteljima

U svakom slučaju, kako više ne bismo ispirali usta braniteljima i onime za što su se časno borili - da ne bismo slušali kako su se borili za HDZ, Ivicu Todorića i kredite u švicarcima - neka se konačno izvjesi plakat s popisom ZA i PROTIV. Nema veze, može ga potpisati i deklarirani muškarac Josip Đakić, samo da znamo na čemu smo.

I kad smo već kod toga, apeliramo da taj popis ne bude zaštićen egidom državne tajne i neka se po njemu ne škraba i dopisuje kao što je HDZ črčkao po registru branitelja, pa dogurao do 550 tisuća njih.

Referendumska anketa: za što si ratovao?

Ili referendumska anketa: neka se svaki od 550 tisuća deklariranih branitelja izjasni za što se borio. Može to priložiti uz zahtjev za kredit u banci. Ili poslati u Konzum u zamjenu za karticu za bodove.

Što god se učinilo, samo želimo da se konačno stane na kraj tom licitiranju za što su se hrvatski branitelji zapravo borili. Ili za što se nisu borili, što je možda čak i lakša varijanta.

Lako je pozvati se na branitelje kad se nađemo u škripcu: bez posla, u kreditu, s astronomskom ratom, jakom kunom, privatnim bankama i HDZ-om na vlasti. Ali to je nama naša borba dala. A sve ostalo njima njihova.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više