Branko Kesić čeka na agreman Hrvatske

ČLAN Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je u srijedu da hrvatska vlada nije poslala u Sarajevo nikakav službeni dopis koji bi doveo u pitaje podobnost Branka Kesića za novog bosansko-hercegovačkog veleposlanika u Zagrebu.

Kesića je na ovu dužnost krajem prošle godine imenovalo Predsjedništvo BiH a hrvatskim je vlastima upućen zahtjev za davanje agremana koji još nije stigao u Sarajevo.

Mediji u BiH i Hrvatskoj upozorili su da je Kesićeva ratna uloga moguća zapreka njegovu postavljenju na diplomatsku dužnost s obzirom da je u vrijeme najvećeg vala etničkog čišćenja tijekom rata u BiH u Banjoj Luci obnašao visoku dužnost u Zavodu za izgradnju grada.

Pretpostavlja se da je zbog takve pozicije barem djelomice odgovoran za rušenja brojnih katoličkih i islamskih vjerskih objekata u Banjoj Luci.

Dragan Čović je novinarima kazao da će osobno preispitati tvrdnje medija o Kesiću. Pri tom je podsjetio da diplomatska praksa podrazumijeva čekanje od oko dva mjeseca na suglasnost zemlje-primateljice za imenovanje veleposlanika a taj rok u Kesićevu slučaju još nije istekao.

Čović je dodao da zapravo ne treba ni očekivati da bi hrvatska strana, u slučaju osporavanja Kesićeve kandidature, javno dovela u pitanje njegovo postavljenje na veleposlaničku dužnost.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova BiH Lepa Babić izjavila je ranije da je Kesić prošao sve potrebne provjere a za veleposlanika u Zagrebu predložen je i zbog toga što nije bilo nikakvih primjedbi na njegov rad tijekom četiri i pol godine njegova mandata na diplomatskoj dužnosti u veleposlanstvu BiH u Rimu.

Sam Kesić nije želio komentirati medijske napise izjavivši samo kako je doista radio u Zavodu za izgradnju Banje Luke no samo kao financijski direktor s krajnje ograničenim ovlastima.

Pročitajte više