"Štampar" ima novog ravnatelja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

EPIDEMIOLOG Branko Kolarić (48) izabran je na dužnost ravnatelja zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", a nakon izbora najavio je borbu za bolju skrb za starije sugrađane, kao i fokus na prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti.

"Pandemija i izbjeglička kriza ne smiju prekriti suzbijanje kroničnih nezaraznih bolesti. Fokus će mi biti na programima ranog otkrivanja i prevencije raka, na mentalnom zdravlju u zajednici i poboljšanju skrbi za starije sugrađane", izjavio je Kolarić nakon izbora Hini.

Zavod je nakon Šostara vodila Sandra Šikić

Upravno vijeće "Štampara" izabralo je Kolarića između četvero kandidata. Protukandidatkinje su mu bile farmakologinja Sonja Ermakora, epidemiologinja HV-a Davorka Perić i dosadašnja v.d. ravnateljica Sandra Šikić, koja je vodila Zavod nakon odlaska u mirovinu dugogodišnjeg ravnatelja Zvonimira Šostara. 

Kolarić je redoviti profesor epidemiologije na riječkom Medicinskom fakultetu i član vladina Znanstvenog savjeta o epidemiološkim mjerama i cjepivu protiv covida-19.

Potpredsjednik gradskog SDP-a

Kao potpredsjednik gradskog SDP-a najavljuje suradnju s lokalnom upravom na nizu projekata za poboljšanje zdravlja građana.

Ističe da je čitavu karijeru radio u zavodima za javno zdravstvo, a na mjesto ravnatelja dolazi s dužnosti voditelja Službe za javnozdravstvenu gerontologiju u "Štamparu".

Najavio je apliciranje na programe EU fondova za očuvanje mentalnog zdravlja, kako bi Zagrepčani u svojim četvrtima imali dostupnu tu vrstu zdravstvene zaštite.

Kolarić je i voditelj referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih pa ističe da će mu zaštita zdravlja starijih i dalje biti jedan od prioriteta.

"Preko 20 posto Zagrepčana starije je od 65 godina. Predlagat ćemo razne ideje kako bismo im omogućili da što duže i bolje žive kod svojih kuća", poručio je.

Pročitajte više