Branko Lustig: Da mladi znaju tko su ustaše, ne bi slušali Thompsona

BRANKO LUSTIG, istaknuti hrvatski filmski producent, u Osijeku je primio plaketu za počasnog građanina, koja mu je dodijeljena još 2004. godine. Nagradu je Lustigu uručio gradonačelnik Krešimir Bubalo, a ceremonija je nastavljena projekcijom filma "Dječak u prugastoj pidžami", o zbivanjima u nacističkim koncentracijskim logorima u Drugom svjetskom ratu.

Jedan takav logor je preživio i sam Lustig, koji je publici nakon projekcije govorio upravo o tom razdoblju svog djetinjstva, a nije propustio uputiti ni zasluženu kritiku na račun društvenih vrijednosti u Hrvatskoj. "U ovoj se zemlji prije rata živjelo lijepo, zlo je počelo kad su na vlast došli ustaše. Kad bi mladi ljudi danas znali tko su bili ustaše, ne bi išli na Thompsonove koncerte, nosili crne košulje ni vikali 'Za dom spremni'", uvjeren je Lustig.

Lustig dovodi Spielberga u Arenu Zagreb?

Istaknuti producent smatra kako je dobar dio krivice za sveprisutno ustaštvo u hrvatskom društvu na obrazovnom sustavu. "U školama se ne govori dovoljno o našim koncentracijskim logorima", rekao je Lustig koji je svog prvog Oscara dobio upravo za najpoznatiju logorašku filmsku priču - "Schindlerovu listu" na kojoj je surađivao sa Stevenom Spielbergom.

"Spielberga sam pozvao u Hrvatsku, želio bih da u Areni Zagreb iduće godine održi subjektivno predavanje o holokaustu u sklopu Festivala židovskog filma", kaže Lustig.

Pročitajte više