Brat afganistanskoga predsjednika Karzaija radi za CIA-u

AHMED Wali Karzai, brat afganistanskoga predsjednika i jedan od glavnih osumnjičenika u unosnoj trgovini opijatima, već je osam godina na platnoj listi CIA-e.

Američka Centralna obavještajna agencija je plaćala Karzaija za nekoliko "usluga" između kojih su pomoć u regrutiranju afganistanskih paravojnih snaga koje pod Karzaijevim vodstvom djeluju i u okolici Karzaijeva rodnoga grada Kandahara. CIA je također Karzaija plaćala i da omogući CIA-i i američkim operativcima najam većih zgrada izvan mjesta te da sklapa veze s protalibanskim Afganistancima.

Hamid Karzai - američka marioneta u Afganistanu

Financijske veze i bliski radni odnosi između CIA-e i Karzaija podižu veliku prašinu o američkoj vojnoj strategiji koja je trenutno pod revizijom u Bijeloj kući. Veze s Karzaijem stvorile su velike razdore unutar Obamine administracije.

Kritičari smatraju da veza dodatno komplicira napet odnos između SAD-a i Hamida Karzaija koji se bori u javnosti dokinuti sliku sebe kao američke marionete, te steći naklonost vlastitoga naroda. Također, CIA-ini postupci otvaraju vrata dodatnoj sumnji da SAD ne čini sve da bi spriječila unosnu afganistansku trgovinu opijatima koja je glavni izvor financija za talibane, prenosi New York Times.

Ahmed Wali Karzai je u intervjuu naglasio da surađuje s američkim civilnim i vojnim predstavnicima, ali da nije upleten u trgovinu opijatima te da nije na CIA-inoj platnoj listi. "Ne poznajem nikoga po imenu CIA", zaključio je Karzai.

Pročitajte više