Obitelj čovjeka kojeg je usmrtio Banožić: Užasnuti smo, primorani smo iznijeti istinu

Foto: Pixsell, Facebook

Bivši HDZ-ov ministar obrane Mario Banožić je u intervjuu za RTL izjavio da nije pretjecao kamion kada se dogodila nesreća u kojoj je poginuo 41-godišnji Goran Šarić. Banožić je medije optužio da lažu u vezi pretjecanja te da frontalnog sudara nije bilo.

>> Banožić prvi put o nesreći: Mediji lažu. Poginuli je ušao u moj trak, nisam pretjecao

>> Banožićeva odvjetnica: Pokojni je bio pijan, sve ćete saznati na sudu

>> Registar afera: Banožićeva nesreća

Banožić: Nije bio frontalni sudar

"Ono što mogu reći je da nakon svoje vožnje koja je išla u pravcu prema Županji, nakon kamiona koji je vozio ispred mene nekakvih 100 metara, na suprotnom traku pojavljuje se kombi bijele boje koji u nekom trenutku sa svojom zadnjom stranom prelazi u moju stranu. Da li se to dogodilo zbog kočenja ili zbog nečeg drugog, ja sad to u tom trenutku ne mogu reći. Uglavnom, njegova zadnja polovica prelazi u moju stranu.

Ja u tom trenutku pokušavam kočiti, međutim odlazim na lijevo i zato se dogodilo ono što sam rekao, nije frontalni sudar, nego on je bio više bočno, ali dopustimo da to fizika pojasni, da ja ne bih sad ovdje bio prometni stručnjak. Ali, do samog trenutka sam pokušavao da ne dođe do tog kontakta. Ono što sam zadnje mogao je stisnuti kočnicu i pokušati napraviti najbolje što mogu. Međutim, dogodilo se to da sam ja završio u suprotnoj strani. Dogodio se sudar koji se dogodio", rekao je Banožić.

"Kažete da niste pretjecali, a dogodio se sudar far o far?" kazao je novinar RTL-a Andrija Jarak. "Kad promatramo stranu fizike, nije baš far o far, nije baš frontalni. Ako sam ja kočio, nisam mogao pretjecati. Bio je tu malo drugačiji događaj koji ja prije svega očekujem od vještaka da utvrde", odgovorio mu je Banožić.

Tvrdi da je kočio

"Vi kažete da ste kočili. Ne bi li bilo logično da bježite u desnu stranu, a ne da bježite na suprotnu stranu?" upitao je Jarak Banožića. On mu je odgovorio protupitanjem: "Ako vam je zatvorena i desna strana, što činite?" "Niste mogli pored kamiona?" pitao je Jarak.

"Vi kočite, a automobil ide. A, što se tiče kamiona, on je bio ispred nas. Ono što očekujem od struke da dokaže upravo to što se točno dogodilo, odnosno da taj trag kočenja ne može nikako biti taj trag koji dovodi do radnje koja se zove preticanje, jer ako pretičete, onda ne kočite.

Nemojmo prezentirati završnu točku koja je bila po medijima, da je fotografirano vozilo i reći evo to je bilo tu. Da mi netko trag kočenja označi, a da ne objasni kako postoji trag kočenja ako sam ja to obilazio. Je li i vi obilazite s tragom kočenja? To je ono što ja želim upravo, da struka kaže svoje i na taj način da fizika objasni kretanje vozila. Ne samo kretanje vozila, brzinu vozila, ali isto tako i trenutak, odnosno sam kut sudara i tada će se vidjeti da su mnoge stvari izrečene, a nisu točne", rekao je Banožić.

Obitelj pokojnog Gorana: To što je Banožić rekao je sramotno

Obitelj Gorana Šarića zgrožena je njegovim medijskim istupom i izjavama.

"Mogu samo reći da je to što je rekao sramotno i da je prevršio svaku mjeru tim izjavama, ali zasad nećemo detaljnije izlaziti u javnost, već ćemo se o svemu konzultirati s našim odvjetnikom i tu situaciju rješavati na sudu", rekao je za Jutarnji član obitelji pokojnog Gorana, a isto je potvrdio i odvjetnik obitelji Hrvoje Šutalo.

"Obitelj je zgrožena ovim istupom i izjavama, ali još uvijek nisu spremni istupiti javno i reći sve što misle o ovom slučaju i izjavama bivšeg ministra. Vidite da ni dosad obitelj nije željela javno istupati, poštujući pravo svakoga da se obrani na sudu, ali nakon ovakvog istupa ponovno ćemo razmotriti situaciju i odlučiti se za daljnje korake", rekao je Hrvoje Šutalo, odvjetnik iz Vinkovaca, kojeg je obitelj Šarić izabrala da ih zastupa u ovom predmetu. 

"Kao punomoćnik obitelji Šarić, prije svega se želim zahvaliti na mogućnosti da se čuje i druga strana priče, to jest oštećene obitelji. Do jučerašnjeg dana nismo željeli puniti medijski prostor s našom boli i tugom, ali užasnosti intervjuom okrivljenog Maria Banožića, primorani smo iznijeti istinu. Naime, Mario Banožić je prije svega okrivljenik i kao takav nije dužan govoriti istinu, a naše pisano obraćanje hrvatskoj javnosti će uslijediti sutra. Srdačan pozdrav", rekao je odvjetnik Šutalo za RTL.

Brat poginulog Gorana za 24 sata je izjavio da Banožić obitelji nije izrazio ni sućut. "Još će moj brat biti kriv", rekao je.

Policija kaže da je pretjecao i da se frontalno sudario

PU vukovarsko-srijemska je 12. studenog prošle godine priopćila da je Banožić pretjecao kamion i frontalno se sudario s automobilom koji je nadolazio iz suprotnog smjera.

"Očevidom prometne nesreće, kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, utvrđeno je kako je 44-godišnji vozač (državni dužnosnik) osobnog vozila vinkovačkih registarskih oznaka, krećući se iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, obavljao radnju pretjecanja s lijeve strane teretnog vozila koje se ispred njega kretalo u istom smjeru, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način ne ometajući promet iz suprotnog smjera, uslijed čega je došlo do udara prednjeg dijela osobnog vozila u prednji dio kombi vozila (teretno vozilo) pulskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 40-godišnjak.

Uslijed zadobivenih ozljeda 40-godišnji vozač je preminuo na mjestu događaja, dok su 44-godišnjeg vozača djelatnici hitne medicinske pomoći prevezli u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima te potom u Klinički bolnički centar Osijek na daljnje liječenje. Po nalogu zamjenice Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, nad tijelom preminulog vozača obavit će se obdukcija u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici 'Dr. Juraj Njavro' u Vukovaru.

Od 44-godišnjeg vozača su izuzeti nesporni uzorci krvi i urina radi analize", priopćila je u studenom prošle godine vukovarsko-srijemska policija.

Kaznena prijava protiv Banožića

"Zbog sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Tijekom obavljanja očevida prometne nesreće, u vremenu od 8.15 do 16.26, za promet je bila zatvorena dionica državne ceste DC-55 (Vinkovci-Županja)", priopćila je policija.

>> Sve korupcijske afere pratite na adresi: www.index.hr/afere. Da niti jedna afera više nikad ne padne u zaborav.

Pročitajte više