Bratstvo i jedinstvo: Poziv Jandrokoviću i Jeremiću na susret "ustaša" i četnika

HRVATSKI uljudbeni pokret (HUP) danas je poslao obavijest Veleposlanstvu Srbije kako se u travnju sljedeće godine spremaju na trodnevno studijsko putovanje u tu zemlju, a cilj putovanja je "Ivanjica i spomenik generalu Draži Mihailoviću u suradnji s Srpskim Četničkim pokretom "Ravna gora".

> Rojs ide u Srbiju da mu četnički vojvode objasne kako podići spomenik Anti Paveliću

> Patnje desničara: Srbi imaju spomenik Draži, a mi ni crnu košulju ne smijemo obući!

Naime, čelnik Hrvatskog uljudbenog pokreta Tomislav Dragun prije samog odlaska u Srbiju od veleposlanika Radivoja Cvetićanina traži kontakt radi neophodnih "savjeta" te se u pismu obećava kako će se u Srbiju ići bez "nacionalne ikonografije" i "iritirajućih poruka".

Podsjetimo, kako samo prvi pisali, hrvatski uljudbeni pokret kreće na "studijsko" putovanje u Srbiju kako bi iz prve ruke, od četničkih vojvoda, saznali na koji su način u toj zemlji uspjeli podići spomenik Draži Mihailoviću, ratnom zločincu i zloglasnom četničkom vođi, kako bi njihova iskustva prenijeli u Hrvatsku te pokrenuli inicijativu za podizanje spomenika poglavniku Anti Paveliću, čelniku kvislinške Nezavisne Države Hrvatske.

Organizator putovanja, lider HUP-a, potvrdio je za Index da je za sada siguran general Ljubo Ćesić Rojs, a i dalje se traže povjesničari kako bi bili spremni za razgovor. 

"Odnošaj" s komunistima

"Hrvati žive pored Srba, uz njih, pa i zajedno. To su činjenice od kojih se ne može (i ne treba) pobjeći. Ima u tome problema, ali podloge za suradnju, za suživot. Ovaj put željeli bismo razgovarati s predstavnicima Pokreta (Ravna gora op.a) i o njihovim iskustvima u svakodnevnim odnošajima s komunistima", stoji u obavijesti veleposlanstvu Srbije u kojem se dodaje kako bi na sastanku hrvatskih desničara i četničkog pokreta trebali svakako biti predstavnici ministarstva vanjskih poslova Hrvatske i Srbije.

Također, HUP je izrazio i želju da se ostaci 35 osuđenih pripadnika, kako ih HUP naziva Hrvatske vojske, osuđenih u srpnju 1945. godine prebace u Hrvatsku, a moli se za pomoć i MUP-a Srbije. Isto tako žele posjetiti i predstavnike hrvatske manjine u Zemunu, Slankamenu i Petrovaradinu.  

Pročitajte više