Brazilski predsjednik ostaje na dužnosti

Foto: Hina

BRAZILSKI najviši  izborni sud odbacio je slučaj koji je prijetio smjenom sadašnjeg šefa države Michela Temera zbog navodnog ilegalnog financiranja predizborne kampanje 2014.
Suci su odbacili slučaj s četiri glasa "za" i tri protiv, čime je izbjegnuto poništenje izbora između bivše predsjednice Dilme Rousseff i Temera koji joj je tada bio potpredsjednik, a koji je preuzeo dužnost predsjednika prošle godine u vrijeme najgore recesije u Brazilu.


Ova odluka neće okončati političku krizu u zemlji jer je čelnik desnog centra pod odvojenom istragom saveznih tužitelja zbog korupcije.

"Ne možemo stalno mijenjati predsjednika, čak i ako narod to želi", rekao je glavni sudac Gilmar Mendes.

Sud ne može riješiti krizu

Mendes, koji je podržao opoziv bivše predsjednice Rousseff, rekao je da zemlja ne može očekivati da će sud riješiti sadašnju političku krizu.

Sudska odluka pomoći će Temeru da zadrži ključne koalicijske saveznike koji će poduprijeti njegov paket mjera štednje u Kongresu.

Optužnica za korupciju

Međutim, 76-godišnji Temer vjerojatno će se uskoro suočiti s optužnicom za korupciju i ometanje pravosuđa jer je nudio novac za šutnju potencijalnom svjedoku podmićivanja. Mitom se trebalo kupiti šutnju Eduarda Cuhne, bivšeg predsjednika parlamenta koji je trenutačno u zatvoru zbog umiješanosti u aferu Petrobras. Vrhovni sud odobrio je tu istragu predsjednika krajem prošlog mjeseca.

Uz Temera, pod istragom za korupciju je trećina njegove vlade kao i deseci moćnih kongresmena.

Pročitajte više