Brazilski predsjednik: Za spas okoliša kakati treba svaki drugi dan

Foto: EPA

BRAZILSKI predsjednik Bolsonaro smatra da će smanjenje apetita pomoći našem planetu i sugerira ljudima da obavljaju veliku nuždu svaki drugi dan kako bi spasili svijet, javlja BBC.

"Dovoljno je jesti malo manje"

Bolsonaro se nedavno se našao na meti kritičara kada su službeni podaci pokazali da je u kratkom razdoblju došlo do naglog porasta krčenja šuma u Amazoniji. Nakon toga, on je jednostavno otpustio šefa agencije koji je dao ove poražavajuće podatke u javnost, optuživši ga da iznosi neistine o razmjerima problema.

Novinar koji  je citirao ovo izvješće je nadodao i da su krčenje i poljoprivreda odgovorno za četvrtinu efekta staklenika na Zemlji. Na pitanje kako će uskladiti poljoprivredni razvoj i zaštitu okoliša brazilski predsjednik je dao idući savjet: 

"Dovoljno je jesti malo manje. Pričate o zagađenju okoliša. Dovoljno je obavljati nuždu svaki drugi dan. To će biti bolje za cijeli svijet", rekao je.

Krčenje šuma u porastu 

Znanstvenici navode da je Amazonska prašuma pretrpjela strašne gubitke i to u kratkom roku otkad je Bolsonaro preuzeo dužnost u siječnju. Podaci brazilske svemirske agencije pokazali su porast krčenja šuma od čak 88 posto u lipnju, u odnosu na isti mjesec protekle godine.


Krčenje šuma u Brazilu (Foto: EPA)

Amazonska prašuma je ključno skladište ugljika koje usporava brzinu globalnog zagrijavanja. Službene brojke govore kako je najveći razlog krčenja šuma stvaranje novih pašnjaka potrebnih za uzgoj stoke.

Tijekom proteklog desetljeća Brazil je uspio smanjiti krčenje šuma uz pomoć sustava nadzora saveznih agencija i novčanih kazni. Međutim, Bolsonaro i njegovi dužnosnici kritizirali su ove mjere, i očito u planu imaju sasvim drugačiju politiku.

Pročitajte više