Brazilski tužitelji optužili bivšeg predsjednika Lulu i suprugu za korupciju

Foto: FAH

BRAZILSKI tužitelji podigli su u srijedu optužnicu protiv bivšeg predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve, njegove supruge i još šest osoba za korupciju u državnoj naftnoj kompaniji Petrobrasu.

To je prvi put da su Lulu, i dalje najpopularnijeg političara unatoč optužbama za korupciju, savezni tužitelji službeno optužili za umješanost u golemi skandal u brazilskom naftnom divu.

Lulin slučaj dolazi u ruke sucu Sergiu Moru koji je već osudio nekoliko osoba umješanih u aferu.

Bivši predsjednik optužen je da je dobio luksuzni stan u ljetovalištu pored Sao Paola od jedne građevinske tvrtke uključene u podmićivanje. Lula je opovrgnuo da je on vlasnik stana na tri kata u gradu Guaruji.

Zatraženo podizanje optužnice

Savezna policija je od tužitelja prošlog mjeseca zatražila da podignu optužnicu protiv Lule i njegove supruge zbog primanja mita od 747,896 dolara mita od građevinske tvrtke OAS.

Lula, nekoć karizmatični sindikalni vođa koji je bio predsjednik u dva mandata od 2003. do 2010., u odvojenom je slučaju optužen za ometanje pravde, jer je navodno jednog optuženika u slučaju "Petrobras" nagovarao da ne bude svjedok pokajnik.

Lulin i pad njegove ljevičarske stranke koju je utemeljio 1980, bio je dramatičan. Prošloga je mjeseca zbog korupcijskog skandala smijenjena njegova štićenica i nasljednica na položaju šefa države Dilma Rousseff.

Pročitajte više