Brazilsko gospodarstvo palo prvi put od 2016.

Foto: EPA

BRAZILSKO gospodarstvo smanjilo se u prvom ovogodišnjem kvartalu prvi put od 2016. godine, kada je zemlja bila u recesiji.

U prva tri ovogodišnja mjeseca brazilsko je gospodarstvo smanjeno na tromjesečnoj razini za 0,2 posto. Na godišnjoj razini aktivnosti su porasle 0,5 posto, prenosi BBC.

Smanjenje aktivnosti vremenski se poklopilo s pojačanim fokusom na nastojanja predsjednika Jaira Bolsonara da oživi gospodarstvo.

Tijekom dvogodišnje recesije 2015. i 2016. godine gospodarstvo se smanjilo gotovo sedam posto.

Brazil smatraju zemljom koja ima ogroman potencijal za rast, no ako gospodarstvo zabilježi pad i u drugom kvartalu, ponovno će biti u recesiji.

Svojedobno se očekivalo da bi Brazil zajedno s ostalim članicama skupine BRICS - Rusijom, Kinom, Indijom i Južnoafričkom Republikom - do 2050. godine mogao tempom rasta nadmašiti razvijena gospodarstva.

U prva tri mjeseca ove godine ta je južnoamerička zemlja zabilježila pad investicija, te industrijske i poljoprivredne proizvodnje.

Pad u skladu s očekivanjima

Iako je pad aktivnosti bio u skladu s očekivanjima, prva je naznaka stanja u gospodarstvu od početka Bolsonarova mandata u siječnju ove godine i imenovanja poduzetnika Paula Guedesa „super-ministrom” gospodarstva, napominje BBC.

Nakon Bolsonarove pobjede na predsjedničkim izborima oporavili su se kako brazilsko tržište dionica tako i valuta real, signalizirajući povjerenje tržišta u novu vladu.

Bolsonaro je dao odriješene ruke ministru gospodarstva Paulu Guedesu u provedbi reformi.

Gotovo pet mjeseci nakon toga zavladalo je veliko razočaranje u vladu i gospodarstvo.

Guedes je bio meta prijateljske vatre - suočio se s napadima kolega ministara, otporom zastupnika Bolsonarove stranke u Kongresu pa i predsjednikovim zahtjevima za intervencijom države.

U više navrata zaprijetio je i ostavkom ako Kongres ne prihvati njegove mjere.

Tržišta sada vjeruju kako će Brazil zabilježiti značajniji rast tek iduće godine.

Pročitajte više