Bremer: Buduća iračka vlada bit će potpuno suverena

AMERIČKI civilni upravitelj u Iraku Paul Bremer rekao je u subotu da će buduća iračka vlada biti potpuno suverena i da će imati sve ovlasti za suđenje Sadamu Huseinu i drugim dužnosnicima njegovog režima.

"Iračka vlada imat će potpuni suverenitet. Stupit će na snagu u lipnju i kao sve druge vlade nadgledat će sudove i pravosudni sustav", rekao je Bremer.

Dodao je i da će iračka vlada imati mogućnost, ako to želi, tražiti izručenje bivših iračkih dužnosnika koji su pobjegli iz zemlje a kako bi im mogla suditi.

Bremer je ocijenio da "irački narod ima pravo suditi Sadamu Huseinu za njegove zločine, posebice za ubojstva, silovanja, mučenja i korištenje kemijskog oružja".

"Američki predsjednik George W. Bush odobrio je javno suđenje za Sadama Huseina i mi želimo da pravda bude zadovoljena", kazao je Bremer, ocijenivši da je na iračkom narodu da odredi kaznu za Sadama.

Podsjetivši da SAD nisu još odlučile treba li Sadama Huseina smatrati ratnim zarobljenikom, istaknuo je da će čak i ako bude tako smatran biti predan iračkom pravosuđu na suđenje.

(Hina) bis br

Pročitajte više