Bremer: Odbiti 87 milijardi USD za Irak moglo bi jačati terorizam

AMERIČKI civilni upravitelj Iraka Paul Bremer upozorio je u ponedjeljak američki Kongres da bi njihovo odbijanje dodatnih 87 milijardi dolara proračunskih sredstava za Irak nosilo opasnost od jačanja terorizma.

"Ne uspijemo li stvoriti u Iraku suverenu demokraciju i solidno gospodarstvo, dat ćemo teroristima nevjerojatnu prednost u ratu koji su nam nametnuli", kazao je Bremer pred odborom koji kontrolira proračun.

"Stoga bi zahtjev predsjednika (Georgea W. Busha) za dodatnih 87 milijardi dolara trebalo gledati kao važan element u globalnoj borbi protiv terorizma", inzistirao je Bremer pred odborom.

Obećao je razborito i transparentno trošenje tog novca od kojeg bi 2 milijarde dolara bilo utrošeno za policiju i obuku policajaca, jer je ambicija američkih vlasti udvostručiti sadašnji broj iračkih policajca (40.000 ljudi) u roku 18 mjeseci.

Demokratski senator Robert Byrd iz Zapadne Virginije oštro je kritizirao Bushov zahtjev rekavši da se Amerikanci nisu pokazali mudrima u borbi za mir te je, aludirajući na rat u Vijetnamu, kazao da bi oni trebali učiti lekcije iz vlastite povijesti.

Optužio je Bushovu administraciju da "nema jasnoga koncpeta za održavanje mir" u Iraku.

"Rat u Iraku nije bio dobar rat, bio je pokrenut iz pogrešnih razloga i protiv pogrešnog neprijatelja", rekao je Byrd.

Pročitajte više