BRIJUNI: MEĐUDRŽAVNO VIJEĆE O ODNOSIMA RH I BiH

Sjednica Međudržavnog vijeća za suradnju Republike Hrvatske i BiH na kojoj se razgovaralo o povratku izbjeglica, bilateralnim odnosima i neriješenim problemima te o stanju u regiji i svijetu u svjetlu rata u Iraku, završila je u subotu na Brijunima protekavši po ocjeni svih sudionika u prijateljskom i konstruktivnom ozračju. L

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić po završetku sjednice u izjavi za novinare je izrazio zadovoljstvo sjednicom koja je protekla, kako je rekao, "u prijateljskoj i iscrpnoj razmjeni mišljenja". On je međutim nezadovoljan sporim rješavanjem spornih problema od prošle do ove sjednice, no izrazio je uvjerenje kako će do idućeg susreta na jesen obje strane nastojati nadoknaditi propušteno.

Ovo Međudržavno vijeće nije ni izvršni ni operativni organ već samo nastoji upozoriti i potaknuti put bolje međudržavne suradnje, rekao je Mesić istaknuvši kako je sve ostalo na Vladama i parlamentima obiju država. Osvrćući se na njegovu osobnu inicijativu o potpisivanju trilateralne Deklaracije o načelima povrata izbjeglica koju je potaknuo na nedavnom beogradskom sastanku, predsjednik Mesić je ustvrdio kako je s velikim razumijevanjem od strane Predsjedništvea BiH prihvaćena ta njegova inicijativa koja će se uskoro, najavio je on, formalizirati i njezin tekst uputiti na potpisivanje Predsjedništvima BiH te Srbije i Crne Gore.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić smatra kako se svaka od ovih zemalja mora što brže uključiti u nesmetan povratak izbjeglica kao i njihove imovine. Govoreći o problemu u Hrvatskoj još uvijek neratificiranog sporazuma o luci Ploče i prolazu kroz Neum, Mesić ističe da taj problem vidi kao ekonomsko pitanje koje treba riješiti u sklopu gospodarskih pitanja i osloboditi ga "psiholoških barijera". Stoga on naglašava potrebu što bržeg rješavanja dva cestovna koridora jadransko-ionskog i 5C a koji bi povezao BiH i Hrvatsku preko Ploča do Budimpešte i srednje Europe. Po Mesićevoj ocjeni pitanje luke Ploče nije izdvojeno pitanje već ga treba promatrati u ukupnim gospodarskim odnosima između dvije države a poglavito u sklopu gospodarskog razvoja juga Hrvatske i BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac izrazio je zadovoljstvo plodnim i konstruktivnim današnjim razgovorima dvaju izaslanstava kazavši kako odnosi između Hrvatske i BiH trebaju nadrasti bilateralnu suradnju budući su obje države bile 70 godina u jednoj državi.

Člana Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ocijenio je da su odnosi Hrvatske i BiH sve bolji ali ne toliko koliko bi trebali biti ako se znaju strateški a nadasve geografski i politički interesi dviju zemalja koje su upravo zato upućene jedna na drugu. Na današnjoj se sjednici vijeća dao otvoren poticaj Vladama i Ministarstvima s obje strane u rješavanju spornih pitanja ponajviše povratka izbjeglica, rekao je Tihić dodavši kako se to ne može kvalitetno rješavati ako se ne riješi problem povratka imovine. Istaknuo je i važnost suradnje svake od tih zemalja s Haaškim sudom i procesuiranje ratnih zločinaca.

Ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula kazao je kako se nakon ovakvih sastanaka smanjuje broj spornih pitanja a povećava broj onih koja se rješavaju na obostrano zadovoljstvo. Picula je svjestan kako je kandidatura Hrvatske za ulaskom u EU obvezala Hrvatsku na provođenje dobrosusjedske politike pri čemu je izrazio uvjerenje kao će BiH tijekom ove godine značajnije iskoračiti prema Bruxellesu.

Na sastanku na Brijunima raspravljalo se o aktualnom stanju u svijetu i mogućim posljedicama zbivanja u Iraku te je tom prigodom istaknuta nedvojbena i središnja uloga Ujedinjenih naroda u svim naporima za očuvanje i jačanje mira i stabilnosti u svijetu.

Pročitajte više