Britanac osuđen na 30 mjeseci zatvora zbog krađe jaja rijetke vrste sokola



48-GODIŠNJI Britanac Jeffrey Lendrum osuđen je na Kraljevskom sudu u Warwicku na 30 mjeseci zatvora zbog krađe 14 jaja rijetke vrste sokola s otoka Rhondda u južnom Walesu.

Lendrum je uhićen početkom svibnja u zračnoj luci u Birminghamu dok je čekao let za Dubai. Aerodromski čistač čuvarima je prijavio čovjeka koji se "čudno ponaša". Policija je potom pregledala Lendruma i otkrila da krije 14 ptičjih jaja rijetke vrste sokola, koja su bila zamotana u čarape i skrivena na njegovim prsima kako bi zadržala potrebnu temperaturu.

Lendrum je uhićen, a stručnjaci su potvrdili da se radi o jajima rijetke i zaštićene vrste sokola koja se gnijezdi isključivo na otoku Rhondda. Istragom je utvrđeno da ih je Lendrum ukrao uz pomoć helikoptera, a jaja, koja je pokušao iznijeti iz zemlje, na crnom tržištu zaštićenih životinjskih vrsta vrijede čak 70.000 funti. 

Od ukupno 14 jaja, koliko ih je oduzeto Lendrumu, 11 ih je uspješno izleženo i ptići su vraćeni u divljinu. Istražitelji su na sudu Lendruma okarakterizirali kao "kriminalca najviše razine", a njegov su slučaj nazvali najtežim u tom rangu. Lendrum je priznao krađu jaja i pokušaj njihovog iznošenja iz zemlje, a zanimljivo je da mu ovo nije prvi zločin takve vrste. Britanac je, naime, zbog krađe jaja rijetkih ptičjih vrsta već osuđivan u Zimbabveu i Kanadi.

Pročitajte više