Britanci bjesne zbog Kompasa, napali i HTZ: Zašto dopuštaju varanje?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

BRITANSKI poslovni partneri Kompasa bijesni su jer vlasnici posrnule tvrtke nastavljaju s prezentacijom drugih tvrtki kćeri na turističkim sajmovima iako su klijentima ostali dužni.

Britanska agencija One Traveller nedavno je poslala prosvjedno pismo Hrvatskoj turističkoj zajednici nakon što je saznala da će Kompas Zagreb Cruise sudjelovati na turističkoj burzi WTM London početkom studenoga.

Daniel Adams iz agencije One Traveler za Index je naveo kako je Kompas Zagreb njima naplatio uslugu, ali sredstva nije proslijedio hotelu u Cavtatu zbog čega su morali izravno hotelu podmiriti račun njihovih klijenata.

"Platili smo im 21 dan unaprijed prije dolaska naše grupe, no oni nisu platili dobavljaču i morali smo platiti ukupno gotovo 15.000 eura kako bismo osigurali ostanak naše grupe. Ove poslovne prakse nisu u skladu s ljepotom i poštenim ljudima diljem Hrvatske. I dok je na papiru Kompas Cruise nova tvrtka, njoj je na čelu ostala ista ekipa, samo prerušena", optužio je Adams pitajući se je li pošteno da tvrtka Kompas Cruise nakon dugova tvrtke Kompas Zagreb izlaže na hrvatskom štandu.

Upozorenje pred tužbu

Adams je Indexu proslijedio i upozorenje koje su odvjetnici uputili Kompas Zagrebu te najavili tužbu ako se dugovanje ne podmiri.

No Adams je Indexu potvrdio kako je svjestan da zbog rupa u hrvatskom zakonodavstvu predstoji poduža borba na sudu.


"Također ću prisustvovati na WTM-u, kao i drugi članovi našeg tima, i osjećam da je jako pogrešno da im se dopusti nastavak (djelovanja) jer to također pokazuje da Hrvatska turistička zajednica odobrava prevarantske aktivnosti", naveo je ogorčeni Adams u pismu koje je poslao i direktoru HTZ-a.

HTZ: Prijava za sajam je napravljena po pravilima

Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ) pitali smo kako je moguće da nakon kraha Kompas Zagreba i dugovanja brojnim klijentima i poslovnim partnerima, tvrtka kći Kompas Zagreb Cruise izlaže na štandu koji plaćaju porezni obveznici Hrvatske.

Iz HTZ-a su za Index potvrdili da je britanska agencija One Traveller poslala pismo upozorenja i u njihovu organizaciju zbog sudjelovanja tvrtke Kompas Zagreb Cruise na štandu Hrvatske turističke zajednice na turističkoj burzi WTM London početkom studenog.

"Hrvatska turistička zajednica zaprimila je navedeno pismo te je u pripremi odgovor", odgovorila je za Index glasnogovornica HTZ-a Kristina Mamić .

Index je HTZ upitao hoće li što napraviti u vezi upozorenja Britanaca da je riječ o novoj tvrtki vlasnika čija je tvrtka Kompas Zagreb nedavno zatražila stečaj i ostala dužna brojnim partnerima, te je li HTZ bio upoznat s činjenicama o tvrtki prijavljenoj za sajam?

Iz HTZ-a su odgovorili kako nisu znali u trenutku prijave za probleme Kompasa Zagreb, ali i kako je prijava Kompas Cruisea napravljena po pravilima.

"Što se tiče nastupa tvrtke Kompas Cruise Zagreb d.o.o. na sajmu WTM u Londonu, ističemo kako proces ugovaranja suizlaganja na štandovima HTZ-a podrazumijeva ispunjavanje i potpisivanje prijavnice od strane zainteresiranog suizlagača. Cijeli proces odvija se, po uobičajenoj proceduri, najkasnije do kraja kolovoza tekuće godine. Vezano za nastup na ovogodišnjem sajmu WTM u Londonu, sve prijavnice su uredno ispunjene i dostavljene te su svi zainteresirani suizlagači dobili svoj prostor za izlaganje u sklopu štanda HTZ-a. Prijavnica Kompas Cruise Zagreb d.o.o. također je uredno ispunjena i dostavljena u propisanim rokovima", odgovoreno nam je.

HTZ: Nema osnova da im uskratimo izlaganje

Unatoč skandalu s dugovanjima Kompasa Zagreb partnerima i uplatiteljima putovanja, u HTZ-u su naveli kako pravila ne predviđaju da se novoj tvrtki Kompas Cruise uskrati nastup, iako se prema tvrdnji iz britanske tvrtke "radi o istoj ekipi". 

"Naime, ne postoji pravna osnova da se tvrtki Kompas Cruise Zagreb d.o.o., kao zasebnom poslovnom subjektu koji nije u odnosu povezanosti s trgovačkim društvom Kompas Zagreb d.d. imputiraju na teret obveze koje prema svojim partnerima ima Kompas Zagreb d.d. Ujedno ističemo kako u trenutku prijave tvrtke Kompas Cruise Zagreb d.o.o. nisu postojale javno dostupne informacije o poslovnim teškoćama druge tvrtke, niti bilo kakve druge informacije koje bi ukazivale na sumnjivo poslovanje. Iznimno nam je žao što se Kompas Zagreb d.d. našao u poslovnim poteškoćama te u tom smislu potpuno razumijemo i dijelimo zabrinutost njegovih poslovnih partnera i klijenata", odgovoreno je iz HTZ-a.

Naime, u HTZ-u tvrde da Kompas Cruise Zagreb, kao poslovni subjekt nije u odnosu povezanosti s trgovačkim društvom Kompas Zagreb d.d. kao što tu povezanost definiraju propisi o trgovačkim društvima.

Podsjetimo da je jedna od glavnih boljki hrvatskog gospodarstva zakonska mogućnost da vlasnici bez sankcija zatvore posrnulu tvrtku i potom poslovanje prebace na novu. Dugovi se ne podmiruju poslovnim partnerima i klijentima, a zaposlenici, kada ih se prebaci iz propale u novoosnovanu tvrtku, ostaju bez radničkih prava dugoročnog zaposlenja. 


Odvjetnik Britanaca: Priča vlasnika izgleda prilično nevjerojatno

Podsjetimo, Matko Bolanča, zadnji u nizu vlasnika Kompasa, ustvrdio je da je tvrtka propala jer mu prethodni vlasnik Ivan Puškar nije otkrio prave podatke o poslovanju prilikom preuzimanja 2017. godine, odnosno da su pri kupnji plasirana fabricirana poslovna izvješća zbog čega tvrtka nije mogla financirati dugove te je otišla u stečaj.

Bolanča je ustvrdio kako je tvrtka 2016. godine imala prihod od 80 milijuna kuna, umjesto iskazana 84 milijuna kuna, pri čemu su troškovi bili 100 milijuna kuna, umjesto prikazana 83 milijuna. Prema Bolančinoj priči, to je rezultiralo gubitkom od preko 20 milijuna kuna i stečajem.

"Priča gospodina Bolanče izgleda prilično nevjerojatno. Bilo bi vrlo iznenađujuće da je prijevara takvih razmjera, u odnosu na veličinu Kompasa, mogla biti neprimijećena tijekom transakcije", ocijenio je pak odvjetnik Berislav Drašković u korespondenciji s Adamsom iz One Travellera, oko moguće tužbe pred hrvatskim pravosuđem.

Tvrtka Kompas Zagreb Cruise u suvlasništvu Bolanče

Odvjetnička tvrtka Wolf Theiss, čiji je Drašković suradnik, istražila je nakon zamolbe Adamsa moguće prebacivanje poslovanja s tvrtke Kompas Zagreb na tvrtku Kompas Zagreb Cruise.

Naime, Bolanča je izjavio da tvrtka Kompas Cruise nema poveznice s Kompas Zagrebom i da je nova tvrtka stvorena kako bi ponudila krstarenja "što nikad nije bio dio ponude Kompas Zagreba".

Odvjetnik je naveo kako Bolanča nije želio odgovoriti zašto je nekoliko zaposlenika Kompas Zagreba prebačeno u Kompas Cruise, kao ni na pitanje je li on jedan od većinskih vlasnika tvrtke Kompas Cruise.

"Prema hrvatskom sudskom registru, Kompas Zagreb Cruise trenutno ima dva dioničara:

1) Tvrtka pod imenom KREATIVNI SISTEMI d.o.o., u kojoj je Matko Bolanča jedini vlasnik i direktor,
2) Roman Reicher - koji je također jedini direktor u tvrtki Kompas Zagreb Cruise", naveo je odvjetnik nalaze o vlasništvu.

To prema odvjetniku Draškoviću, pokazuje vezu, no ipak je napomenuo, poučen iskustvom pred sudovima, da je potrebna daljnja šira istraga kako bi se stvorio slučaj protiv Bolanče i vodstva Kompasa u vezi s prebacivanjem poslovanja i odgovornosti nove tvrtke za dugovanja stare.

No tužba oko duga od gotovo 15 tisuća eura sigurno će uslijediti ako Kompas Zagreb taj iznos ne isplati britanskoj turističkoj tvrtki One Traveller, s obzirom na to da su zahtjev i upozorenje već poslani prošli mjesec.

Index je također istražio postoji li poveznica stare i nove tvrtke i jednostavno pronašao popis krstarenja koje je Kompas Zagreb nudio 2013. godine, što osporava tvrdnje da krstarenja nisu nikad bila dio ponude propale putničke agencije.

Pročitajte više