Britanci će subvencionirati 25 posto cijene električnih auta



BRITANSKA vlada pokrivat će do 5.000 funti ili oko 7.700 eura cijene svih električnih, hibridnih ili automobila na vodikove ćelije s "ultraniskim" stupnjem emisije CO2 od sljedeće godine, objavilo je danas ministarstvo prometa.

Subvencija od 25 posto kupovne cijene, uz maksimalnu svotu od 5.000 funti, bit će dostupna i privatnim i poslovnim kupcima od siječnja 2011. godine, a do tada bi u prodaji trebao biti veći broj vozila.

Za subvenciju će se kvalificirati samo kupci električnih, hibridnih i vozila na vodikove ćelije koja ne prelaze emisiju od 75 grama CO2 po kilometru, a ukupno je predviđeno 230 milijuna funti za tu svrhu.

Stroga mjerila

Električna vozila morat će moći voziti najmanje 113 kilometara, a hibridna najmanje 15 kilometara, i sva vozila morat će moći doseći brzinu veću od 60 milja na sat, odnosno malo manje od 100 kilometara na sat.

Vlada će također utrošiti 30 milijuna funti na izgradnju stanica za punjenje vozila na alternativni pogon, a u sljedeće tri godine namjerava se izgraditi 11.000 takvih stanica.

Brojni autoproizvođači već su se počeli pripremati na novo doba u kojemu će vozila na alternativne pogone činiti značajan dio zarade. Toyota već godinama dominira s popularnim Priusom, ali proizvođači na svim kontinentima za kraj ove godine najavili su nove dodatke svojim flotama.

Pročitajte više