Britanci imaju manje spolnih odnosa nego prijašnjih godina

Foto: 123rf

PREMA opsežnom nacionalnom istraživanju, Britanci imaju manje spolnih odnosa nego što su imali prijašnjih godina, javlja BBC.

Naime, rezultati studije koja je objavljena u časopisu British Medical Journal, ukazuju na to da gotovo trećina muškaraca i žena nije imala seks u posljednjih mjesec dana.

Najveći pad seksualne aktivnosti u 21-godišnjem razdoblju pokazuju parovi stariji od 25 godina koji su u braku ili koji žive zajedno.

Između 2001. i 2012. godine, udio populacije koja u zadnjih mjesec dana nije imala spolne odnose povećao se s 23% na 29,3% kod žena i s 26% na 29,2% među muškarcima.

Što uzrokuje pad seksualnih aktivnosti?

Britanski znanstvenici kažu kako je do smanjenja seksualne aktivnosti u Velikoj Britaniji došlo među parovima koji su ranije već bili seksualno aktivni, a ne među mlađom populacijom.

Dakle, stopa ulaska u seksualno aktivnu dob nije značajno promijenjena, već je pad seksualne aktivnosti zamijećen među starijim parovima koji su u braku ili izvanbračnoj zajednici.

Parovi odustaju od seksa?

Smanjena spolna aktivnost među zrelijim parovima nije uzrokovana manjkom želje, tvrde istraživači. Polovica žena i gotovo dvije trećine muškaraca izjavilo je da bi željelo imati više seksa.

Voditeljica studije, liječnica Kaye Wellings smatra kako je "tempo modernog života" vjerojatno glavni razlog zašto zreliji parovi imaju manje seksa.

"Zanimljivo je da je pad seksualne aktivnosti najviše primijećen kod zrelih parova, odnosno takozvane 'sendvič generacije'. Radi se o muškarcima i ženama koji često žongliraju između rada, brige o djeci i odgovornosti prema roditeljima."

Smanjenje seksualnih aktivnosti podudara se s povećanim korištenjem društvenih medija i globalne recesije, što također može biti jedan od čimbenika koji utječu na učestalost seksualnih odnosa.

Pročitajte više