Britanci: Ispod Soledara se nalaze stotine kilometara tunela, to zabrinjava sve

Foto: EPA

GRADIĆ Soledar, koji se nalazi 10-ak kilometara od Bahmuta, novo je žestoko poprište borbi. Bitka za ovaj grad može se gledati u kontekstu šire borbe za Bahmut, a koja traje već mjesecima. Prema ukrajinskim izvorima, žrtve u Soledaru su ogromne. Volodimir Zelenski rekao je da je tlo prekriveno ruskim leševima. Ukrajinci još uvijek kontroliraju grad, ali Rusi pomalo napreduju.

Da Rusi napreduju tvrde britanski obavještajci u najnovijem priopćenju britanskog Ministarstva obrane. "U posljednja četiri dana, ruske snage i wagnerovci su taktički napredovali u malom donbaskom gradu Soledaru i vjerojatno kontroliraju veći dio naselja", pišu Britanci.

"Soledar je 10 km sjeverno od Bahmuta, a zauzimanje ovog grada je vjerojatno i dalje glavni ruski operativni cilj", dodaju. Ovaj ruski napad je pokušaj da se Bahmut obuhvati sa sjevera te da se prekinu ukrajinske komunikacijske linije, nastavljaju Britanci.

"Dio borbi bio je usmjeren na ulaze u 200 km duge napuštene tunele rudnika soli koji prolaze ispod okruga. Obje su strane vjerojatno zabrinute da bi mogli biti iskorišteni za infiltraciju iza svojih linija", dodaje se.

"Unatoč pojačanom pritisku na Bahmut, malo je vjerojatno da će Rusija uskoro okružiti grad jer ukrajinske snage održavaju stabilne dubinske obrambene linije i kontrolu nad opskrbnim rutama", dodaje se na kraju.

Pročitajte više