Britanci privremeno zatvorili veleposlanstvo u Teheranu

BRITANCI su u srijedu privremeno zatvorili veleposlanstvo u Teheranu nakon što je na zgradu pucano iz smjera ulice, izvijestio je Foreign Office.

Glasnogovornik je kazao kako u incidentu, koji je uslijedio usred napetosti između dviju zemalja nakon uhićenja bivšeg iranskog diplomata u Britaniji u vezi s podmetanjem bombe u zgradi židovske zajednice u Argentini 1994., nije nitko ozlijeđen.

Zbog napetosti je Iran povukao svog veleposlanika iz Londona koji je, prema priopćenju službenih izvora, u srijedu stigao u Teheran. Glasnogovornik Foreign Officea izjavio je kako ta odluka "ne znači pogoršanje odnosa" između dviju zemalja.

Do tenzija je došlo nakon što je 21. kolovoza uhićen iranski diplomat Hadi Soleimanpur, zbog njegove moguće povezanosti s atentatom na zgradu židovske zajednice u Buenos Aieresu 1994. godine, u kojem je poginulo 85, a ozlijeđeno je više od 200 osoba.

List Guardian u srijedu prenosi izjave britanskih diplomatskih krugova koji tvrde da se povučeni iranski veleposlanik Morteza Sarmadi "možda neće vratiti" na dosadašnju dužnost. Britanski je izvor kazao kako je Sarmadi otputovao u ponedjeljak nakon razgovora s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom.

Soleimanpur, koji je bio veleposlanik u Argentini u vrijeme kada se u Buenos Airesu dogodio bombaški napad, pritvoren je na zahtjev Argentinaca. Soleimanpurova obitelj i iranska vlada ponudili su svotu u iznosu od 700.000 funti kaucije za njegovo puštanje iz pritvora, uz jamstvo da neće napustiti zemlju.

Iranci smatraju da je motiv njegova uhićenja politički i da za njega nema zakonskih temelja. Upozorili su Britance da bi ovaj slučaj mogao naškoditi bilateralnim odnosima.

Pročitajte više