Britanci ratuju s gigantskim štakorima



UŽASNUTI stanovnici New Yorkshirea na sjeveru Velike Britanije bili su šokirani kad su ustanovili da njihove domove napadaju gigantski štakori dugački preko 75 centimetara.

Kako prenosi britanski The Sun, štakori više nego dvostruko veći od običnih štakora ulaze u kuće u potrazi za hranom, a najradije se zavlače u kuhinje i ostave. Stanovnici se boje da su štakori na teritorij Britanije stigli iz Južne Amerike, otkud ove životinje i potječu.

Stanovnici New Yorkshirea svjedočili su u više navrata posjetima golemih štakora kućama i vrtovima u gradiću, a jedan od mještana uspio je jednog od štakora i ustrijeliti, nakon čega je životinja fotografirana. Fotografija je zaintrigirala i biologe, koji su ocijenili kako se radi o zanimljivim životinjama te da se svakako isplati istražiti njihovu koloniju i saznati više o ovoj vrsti.

Znanstvenica Laura Drake iz Udruženja za proučavanje sisavaca pretpostavlja kako se radi o životinji imenom coypu – južnoameričkom glodavcu koji se često naziva i "gigantski štakor". Coypu je istrijebljen u Britaniji prije 20-ak godina, tvrdi Drake, no dodaje i kako je moguće da je nekoliko jedinki ipak preživjelo.

Britansko Kraljevsko društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama pak pretpostavlja da je u ovom slučaju vrlo vjerojatno neka životinja, koja je držana kao kućni ljubimac, uspjela pobjeći iz zatočeništva, nakon čega se razmnožila.

Pročitajte više