Britanci šalju ratni brod u Perzijski zaljev zbog iranske prijetnje tankerima

Foto: EPA

VELIKA Britanija povećat će svoju vojnu prisutnost u Perzijskom zaljevu slanjem drugog ratnog broda.

HMS Duncan, razarač tipa 45, bit će poslan u Perzijski zaljev u narednih nekoliko dana nakon završetka NATO-vih vojnih vježbi u Crnom moru, javlja SkyNews.

Duncan će ploviti uz fregatu Kraljevske ratne mornarice HMS Montrose i američke savezničke brodove, no neće biti dio velike međunarodne pomorske koalicije koju predlaže Washington.     

Ministarstvo obrane zasad nije komentiralo ovaj potez. Iako je Velika Britanija oduvijek imala namjeru poslati ga u regiju kao pomoć HMS Montroseu, glavnim razlogom slanja HMS Duncana smatraju se rastuće tenzije i produbljavanje krize u odnosima s Iranom. 

Pored HMS Montrosea, Velika Britanija u regiji ima još četiri lovca na mine i pomoćni brod Kraljevske flote. 

Porast tenzija nakon izjave iranskog klerika 

Slanje ratnog broda uslijedilo je nakon što je jedan od vodećih iranskih klerika rekao da će Britanci dobiti "pljusku" jer su se usudili zaplijeniti iranski tanker u vodama Gibraltara prošloga tjedna. 

Kazem Sedighi rekao je vjernicima u Teheranu tijekom bogoslužja u petak: "Ovo je opasna igra koja nosi posljedice. Iransko vodstvo opalit će šamar Velikoj Britaniji jer se usudila zaplijeniti iranski naftni tanker".  

Tenzije su dodatno porasle nakon što je jučer brod Kraljevske ratne mornarice presreo iranske brodove koji su se približavali britanskom tankeru. 

Glasnogovornik premijerke Therese May rekao je da su u tijeku razgovori između SAD-a i Velike Britanije o jačanju vojne prisutnosti u regiji. 

Stav Irana o zapljeni tankera 

Komentirajući prošlotjednu britansku zapljenu iranskog tankera, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da "nije bilo legalnog povoda za zapljenu i da je u interesu svih zemalja da tanker bude pušten". 

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optužio je Britance da su "sluge Amerikanaca" i da je "objašnjenje koje nude smiješno i djetinjasto", te da je cilj sankcija da EU prestane kupovati sirijsku naftu, ne i zemlje na drugim kontinentima. 

Profesor sa Sveučilišta u Teheranu Mohammed Marandi opovrgava tezu da je iranski tanker prevozio teret u Siriju, tvrdeći da je riječ o brodu prevelikom za sirijske luke. 

"Na ideju da Europljani mogu nametati svoju volju drugim zemljama u ovom dijelu svijeta gleda se drukčije. Iranci ovaj potez promatraju kao udovoljavanje SAD-u", dodao je.

Gibraltar pak inzistira da brod nije zaplijenio na naredbu Velike Britanije. 

"Nije bilo pritiska na Gibraltar od strane ijedne druge države da izvrši zapljenu broda", rekao je premijer Fabian Picardo. 

Suprotstavljena stajališta oko jučerašnjeg događaja 

Velika Britanija tvrdi da su jučer tri iranska broda pokušala blokirati put britanskom tankeru u Hormuškom tjesnacu, prostoru u kojem se kontrolira prolaz nafte između Bliskog istoka i ostatka svijeta, prije nego što ih je odbio HMS Montrose. 

Iranska Revolucionarna garda pak tvrdi da nije izdana zapovijed za zapljenu britanskog tankera. 

SkyNews izvještava da su britanski brodovi dobili upozorenje o agresivnom ponašanju iranskih brodova. 

Kroz Perzijski zaljev dnevno prolazi 15-30 britanskih tankera i brodova drugih vrsta, od čega 1-3 broda prođu kroz Hormuški tjesnac svaka 24 sata. 

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt obećao je slanje dodatnih brodova u slučaju da bude izabran za premijera, kao i to da će povećati izdvajanje iz BDP-a u obrambene svrhe s 2 % na 2,5 %. 

Istovremeno, SAD vrši pritisak na saveznike s ciljem povećanja sigurnosti u strateški važnim vodama Irana i Jemena.   

 

 

 

Pročitajte više