Britanci uvode skenere koji otkrivaju eksploziv

NAKON terorističkog napada u Londonu 7. srpnja 2005. godine počelo se užurbano raditi na novim metodama kojima bi se spriječili eventualni daljnji napadi. Tako će Englezi uskoro u metro moći ulaziti samo ako prođu detektor koji otkriva eksplozivne naprave.

Prvi takav skener isprobat će putnici koji će putovati na aerodrom Heathrow sa stanice Paddingotn u zapadnom dijelu Londona.

Provjeravani neće biti svi putnici, već samo neki, a najčešće će se tražiti dobrovoljci. Probni period, koji će početi 13. siječnja, trajat će mjesec dana.

Vlada se nada kako će se ispostaviti da su takvi skeneri i slični proizvodi vrlo važni u borbi protiv terorizma.

Pitanje je koliko će učinkovito djelovati skeneri. Naime, neki tvrde kako je nemoguće obećati 100-postotnu sigurnost od terorizma, jer se radi o prevelikom broju ljudi koji se služe metroom, zbog čega bi mogle nastati prevelike gužve, a eventualni teroristi mogli bi se provući pokraj skenera. 

No, ipak probni period ne bi trebao utjecati na protok putnika, a ako bude uspješan i ostale će stanice početi vršiti kontrolu skenerom.

Osim skenera, testirat će se i kamera s programom koji daje snažan zvučni signal ukoliko se prilikom pregleda skenerom uoči čudno ponašanje. Skener, koji je razvila jedna američka tvrtka, otkriva skriveno oružje i eksplozive.

Pročitajte više