Britanija najavljuje daljnji pritisak na Mianmar da oslobodi Suu Kyi

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jack Straw najavio je u srijedu daljnji pritisak na Mianmar (bivšu Burmu) kako bi vladajuća vojna vlada oslobodila prodemokratsku oporbenu čelnicu Aung San Suu Kyi, nazvavši tamošnje vlasti brutalnim, korumpiranim i nekompetentnim.

Straw je napisao u "Financial Timesu" da će ostati na snazi zamrzavanje imovine, embargo na oružje i suspendiranje kontakata na visokoj razini, te da bi te mjere mogle biti i proširene.

"Naša zabrana burmanskim ministrima da putuju u EU mogla bi biti proširena na direktore državnih poduzeća i dužnike organizacija povezanih s vladom", rekao je Straw. "Vršit će se pritisak sve dok režim ne uspostavi civilnu vlast i demokraciju".

Vojne vlasti su uhitile dobitnicu Nobelove nagrade za mir Suu Kyi, koja se nalazi u zatvoru Insein u blizini Rangoona, nakon sukoba 30. svibnja između njezinih pristaša i provladine skupine.

"Oni se nadaju da će njezinim zadržavanjem i zadržavanjem demokratskog pokreta, utamničenjam, ostati na vlasti. Vojna vlada...nije samo brutalna, nego je korumpirana i nekompetentna", ustvrdio je Straw.

Pročitajte više