Britanija organizira najveću svjetsku smotru ratne mornarice

Velika Britanija organizirat će u lipnju, u sklopu proslave 200. godišnjice bitke kod Trafalgara, najveću međunarodnu smotru ratne mornarice ikad održanu, a svoj dolazak potvrdili su čak i Francuzi.

Na smotri će sudjelovati 156 ratnih brodova iz 40 zemalja. Održat će se kod engleske mornaričke baze u Portsmouthu, a njome će se obilježiti pobjeda britanskog admirala Horatija Nelsona nad Napoleonovom flotom 21. listopada 1805. godine.

"To će po broju mornarica koje će sudjelovati biti najveća smotra ikad održana", rekao je zapovjednik britanske ratne mornarice, admiral Alan West.

Na smotri, koja se održava 28. lipnja, sudjelovat će, među ostalima, Sjedinjene Države, Španjolska, Italija, Australija i Rusija, a svoj dolazak potvrdila je čak i Francuska.

"Francuzi su morali dobro promisliti žele li sudjelovati. No to je ipak proslava mornaričkih nacija", rekao je West.

"Čak i u današnjem globalnom svijetu, svjetske mornarice osiguravaju sigurnost međunarodne trgovine, većina koje se i dalje odvija morskim putem", naglasio je.

Bitka 1805. godine kod španjolske obale označila je početak kraja Bonaparteova osvajanja Europe i osigurala Velikoj Britaniji prevlast nad svjetskim morima za cijelo stoljeće. Admiral Nelson, tada 47-godišnjak, u bitki je poginuo.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više