Britanija: Ozbiljna razina netočnosti u izvješćima o curenju povjerljivih dokumenata

Foto: EPA

Britansko ministarstvo obrane objavilo je da postoji "ozbiljna razina netočnosti" u izvješćima o curenju strogo povjerljivih američkih dokumenata. 

Agencije za američku nacionalnu sigurnost i ministarstvo pravosuđa istražuju curenje desetaka povjerljivih dokumenata kako bi procijenili nastalu štetu nacionalnoj sigurnosti i odnosima sa saveznicima i drugim zemljama, uključujući Ukrajinu. 

"Ozbiljna razina netočnosti"

"Izvješćivanje o curenju navodnih povjerljivih američkih podataka pokazalo je ozbiljnu razinu netočnosti", naveo je glasnogovornik ministarstva obrane u priopćenju na Twitteru. "Čitatelji bi trebali biti oprezni u prihvaćanju navoda koji imaju potencijal širenja dezinformacija", dodaje se. 

Reuters je pregledao više od 50 dokumenata s oznakom "povjerljivo" ili "strogo povjerljivo" koji su se pojavili na društvenim mrežama u ožujku i navodno otkrivaju detalje o ranjivosti ukrajinske vojske i informacije o saveznicima poput Izraela, Južne Koreje i Turske.

Autentičnost dokumenata, vjerojatno najštetnijih od WikiLeaksa 2013. godine, Reuters nije neovisno provjerio. Američki dužnosnici rekli su da se čini da su izmijenjeni neki dijelovi o procjeni vojnih gubitaka u ratu u Ukrajini kako bi se umanjili ruski gubici.

Pročitajte više