Britanija pokazala dokaze da su mornari bili u iračkim vodama

BRITANCI su danas predstavili dokaze da je brod na koji su se ukrcali njihovi mornari koje je kasnije zarobila iranska Revolucionarna garda bio 1,7 nautičkih milja (3,14 km) u iračkim vodama. Britanci svoje tvrdnje dokazuju satelitskim snimkama.

Iranci su odgovorili iz svog veleposlanstva u Londonu, koje je izjavilo da su mornari ušli pola kilometra u iranske vode i da je akcija njihovog zarobljavanja bila opravdana. Iako, nisu predočili nikakve dokaze.

Diplomatska kriza, koja je počela u petak popodne, nakon zarobljavanja britanskih vojnika, dovela je danas do prekida bilateralnih odnosa Britanije i Irana. Ministrica unutarnjih poslova Velike Britanije Margaret Beckett izjavila je kako njena vlada prekida sve bilateralne odnose s Iranom dok se situacija ne razriješi.

Međunarodni pritisak na Iran je slab, unatoč potpori koju su Britaniji dale zemlje saveznice. Pretpostavlja se da je to dio dogovora s Velikom Britanijom, koja ne želi u sukob uvoditi treću stranu i koja želi pokazati da je sposobna nositi se s problemom samostalno.

Tony Blair dans je u parlamentu izjavio da je vrijeme da se počne vršiti jači pritisak na Iran i da je situacija ušla u novu fazu.

Iranci se također pokazuju spremnima za razgovor. Iako još uvijek tvrde da su britanski mornari ilegalno ušli u njihove teritorijalne vode, danas su već "uvjereni da se problem može razriješiti pregovorima". Najavili su da će jedina žena među zarobljenim mornarima, Faye Turney, biti puštena danas ili sutra.

Pravi razlog otmice britanskih mornara još uvijek je nejasan. U petak se spekuliralo da je motiv bio pritisak na UN zbog rezolucije protiv Irana, ali sad je ta pretpostavka napuštena.

J.D.

Pročitajte više