Britanija prekinula zračne veze s Kenijom zbog straha od napada

VELIKA BRITANIJA prekinula je zračne veze s Kenijom u četvrtak zbog "neposredne opasnosti od terorizma", priopćilo je Udruženje britanskih putničkih agencija (ABTA).

"ABTA je dobila informacije od Ministarstva prometa da se ukidaju letovi za Keniju i iz nje, od 22 sata u četvrtak, 15. svibnja, do daljnjega, zbog opasnosti za interese britanskog civilnog zrakoplovstva", priopćilo je to udruženje na svojoj Internet stranici.

Iz Ministarstva prometa zasad nitko nije komentirao tu vijest.

Više od 1000 britanskih turista zbog te je odluke ostalo u Keniji, odakle se više ne mogu vratiti avionom.

Najveća britanska zrakoplovna kompanija, British Airway, već je otkazala sve letove za Keniju, a sve svoje putnike koji su zapeli u Keniji pokušavaju prebaciti u Tanzaniju, odakle će se avionom vratiti u Veliku Britaniju.

Ukidanje letova prema Keniji i iz nje uslijedilo je nakon upozorenja iz SAD-a o mogućim terorističkim napadima na američke i britanske interese u istočnoj Africi te jugoistočnoj Aziji.

Američka upozorenja počela su stizati većim intenzitetom nakon samoubilačkog terorističkog napada u Saudijskoj Arabiji, u kojem je poginulo 34-ero ljudi, većinom zapadnjaka.

Prošlog studenog u Keniji pokušano obaranje izraelskog turističkog aviona u blizini Mombase. U isto vrijeme kad je izvršen neuspjeli napad na izraelski avion, napadnut je i jedan hotel, čiji je vlasnik Izraelac, pri čemu je poginulo petnaestero ljudi, većinom Kenijaca.

BBC javlja kako je najnovija suspenzija letova prema i iz Kenije, uslijedila nakon informacija o neidentificiranom "osoblju i oružju spremnom na napad", iako se ne mora nužno raditi o pokušaju obaranju nekog britanskog putničkog aviona.

Pročitajte više