Britanija traži liječnike iz Hrvatske. Nude godišnju plaću od 200.000 funti

Foto: 123rf

ENGLESKE grofovije Hertfordshire i Zapadni Essex u potrazi su za 70 specijalista obiteljske medicine, zbog čega je otvoren natječaj u agenciji Paragona, koja se bavi pronalaskom i zapošljavanjem medicinskog kadra diljem Europe. Trenutno su u potrazi za liječnicima specijalistima i iz Hrvatske, a natječaj je otvoren do 22. lipnja.

Liječnicima se nude godišnje plaće u iznosu od 70.000 do 200.000 britanskih funti. Ponuda je namijenjena liječnicima u mnogim zemljama Europske unije, uključujući Hrvatsku, Bugarsku, Grčku, Italiju, Litvu, Poljsku i Španjolsku. 

Orijentacijski tečajevi za specijaliste obiteljske medicine zainteresirane za rad u Velikoj Britaniji održat će se u Piasecznu, mjestu u blizini Varšave, počevši od 12. kolovoza te potom početkom studenog.

"Sudionici primaju punu plaću tijekom razdoblja obuke te do 8000 britanskih funti za troškove preseljenja", kaže generalna direktorica Paragone.

Plaća i do 200.000 funti godišnje

"Obiteljski liječnici prvotno provode oko 17 sati tjedno u svojoj praksi zarađujući oko 70.000 britanskih funti godišnje. Nakon razdoblja prilagodbe, opseg posla se povećava na 37,5 sati tjedno, a godišnja primanja rastu do 80.000 britanskih funti. Potom, nakon dvije do tri godine specijalist obiteljske medicine u mogućnosti je zarađivati i do 90.000 funti godišnje", dodaje.

Mnoge britanske bolnice i klinike također traže liječnike za rad na neodređeno vrijeme ili za sklapanje poslovnih partnerstva, pa čak i za rukovodeće pozicije. U potonjem slučaju, godišnja primanja mogu iznositi čak 200.000 britanskih funti.

Polaznici orijentacijskih tečajeva, koji se održavaju u kampusu tvrtke u Piasecznu, nadomak Varšavi, ne moraju polagati međunarodne testove engleskog jezika kao što su IELTS ili OET. Takvi testovi predstavljali su veliku prepreku za mnoge specijaliste obiteljske medicine jer zahtijevaju visoku razinu poznavanja stranoga jezika, a bili su uvjet da se stranim liječnicima odobri rad u britanskom NHS-u.

Hertfordshire i Zapadni Essex pripadaju među najljepša mjesta u južnoj Engleskoj te se odlikuju vrhunskim školama, kao i malom udaljenosti od središta Londona. Prema rangiranju indeksa u Switch Better Family Life, koji je ispitivao kvalitetu života u 138 britanskih okruga, Hertfordshire je najbolje mjesto za život u Velikoj Britaniji. 
 

Pročitajte više