Britanija uvela sankcije šefovima arktičkog zatvora u kojem je umro Navalni

Foto: EPA

Velika Britanija je uvela sankcije protiv šest osoba koje upravljaju arktičkom kaznenom kolonijom u kojoj je prošloga tjedna umro ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalni.

Sankcije su uvedene čelniku kaznene kolonije i petorici njegovih zamjenika. Njima će biti zabranjen ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo, a imovina im je zamrznuta, priopćio je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

Britanski ministar: Oni koji su odgovorni za brutalno postupanje s Navalnim ne bi trebali živjeti u iluziji...

"Jasno je da su ruske vlasti Navalnog vidjele kao prijetnju i da su ga opetovano pokušavale ušutkati. Nitko ne bi trebao sumnjati u opresivnu prirodu ruskog sustava", rekao je.

"Oni koji su odgovorni za brutalno postupanje s Navalnim ne bi trebali živjeti u iluziji - smatrat ćemo ih krivima", dodao je.

Cameron je u subotu obećao djelovanje po tom pitanju, dok je London pozvao ruskog veleposlanika kako bi jasno dao do znanja da smatra ruske vlasti "potpuno odgovornima" za smrt Navalnog.

Rusija: Neprihvatljivo je da se London miješa u naša unutarnja pitanja

Rusija, koja je zanijekala umiješanost u smrt 47-godišnjeg oporbenog čelnika, rekla je u subotu da je neprihvatljivo da se London miješa u njezina unutarnja pitanja.

Europska unija također se ovog tjedna približila nametanju novih sankcija Moskvi zbog rata protiv Ukrajine, dok je udovica Navalnog, Julija Navalna, rekla da Putin mora odgovarati.

I druge zemlje pozvale na sakcije protiv Rusije zbog smrti Navalnog

Njemačka, Litva i Švedska bile su među zemljama EU koje su pozvale na posebne nove sankcije protiv Rusije zbog smrti Navalnog.

Sjedinjene Američke Države će u petak objaviti veliki paket sankcija protiv Rusije zbog smrti Navaljnog i dvogodišnjeg rata u Ukrajini, rekao je u utorak predsjednik Joe Biden.

Danas članice EU odobrile 13. paket sankcija protiv Rusije

Velika Britanija uvela je sankcije za više od 1700 osoba i entiteta od početka Ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., priopćila je vlada.

Članice EU-a odobrile su danas 13. paket sankcija protiv Rusije. Sankcije su uvedene protiv gotovo 200 entiteta i pojedinaca optuženih za pomaganje Moskvi u nabavi oružja ili za sudjelovanje u otmici ukrajinske djece.

Pročitajte više