Britanki 9 godina zatvora zbog davanja heroina maloljetnom sinu

31-GODIŠNJA Emma Kelly iz Heathfielda, na području istočnog Sussexa u Velikoj Britaniji, osuđena je na devet godina zatvora zbog davanja heroina svome maloljetnom sinu koji je tešku drogu prvi put uzeo kada je imao samo devet godina.

Nekada obećavajuća jahačica na konjima Kelly, prema odluci suda zbog svojeg će nedjela morati provesti barem šest od ukupno devet godina u zatvora, nakon čega će imati mogućnost pomilovanja.

Sudac Anthony Niblett koji je predsjedao slučajem Emme Kelly, rekao je pri izricanju presude kako je majčino davanja droge sinu čin "čiste ludosti", te je ustvrdio kako od toga "ne postoji veće izdajstvo majčinog povjerenja i dužnosti prema djetetu".

Tijekom suđenja Kelly je priznala još barem dva zlodjela okrutnosti prema djetetu, a koje sud zbog pravne procedure nije smio javno imenovati.

Na suđenju je otkriveno kako je majka, tada kao 27-godišnjakinja, od kolovoza 2002. do svibnja 2005. dječaku nabavljala heroin, koji je i sama uzimala, i tako od sina stvorila ovisnika.

Da stvar bude još gora, nadležne socijalne službe su još u ožujku 2003. godine, nakon otkrivanja sumnji da s obitelji nešto nije u redu, pokrenule istragu koju je majka redovno opstruirala i onemogućavala.

Šest mjeseci kasnije slučaj Kelly je zatvoren, da bi u studenom 2004. godine rođaci Kellyjevih socijalnoj službi dojavili podatke kako kuću u kojoj je Emma živjela sa sinom, koriste dileri drogom. Kuća je pak izvana izgledala kao i svaka druga na tom području i po ničem nije odavala da se u njoj događa teško kršenje dječakovih prava.

U prosincu iste godine dječak je viđen u rastrojenom stanju, a kada su socijalni djelatnici pokušali ponovno intervenirati Kelly ih je otjerala s kućnog praga.

Zbog svega toga sudac je tijekom postupka izrazio zabrinutost višestrukim neuspješnim intervencijama socijalne službe, te je zatražio žurnu analizu slučaja.

Odmotavanje klupka započelo je u siječnju 2005. godine kada su policajci majku i sina uhitili prilikom krađe u dućanu. Nakon toga odobrena je pretraga njihovog mjesta boravišta gdje su policajci zatekli šokantni prizor.

S dječjim igračkama po podu dječakove sobice bile su izmiješane izgorene folije i žlice, karakteristične za osobe koje uzimaju heroin. Dječak je pak izgledao bljedunjavo, bio je mršav i bila mu je potrebna hitna hospitalizacija.

I nakon što je te godine odvojen od majke i smješten u dom za nezbrinutu djecu, Kelly je u svibnju 2005. ponovno došla do svog sina i donijela mu heroin.

Kellyna odvjetnica Rebecca Upton kazala je na suđenju kako je majka "istinski zgrožena" svojim djelima, a također je otkriveno kako je srozavanje obitelji počelo nakon što je 1996. godine umro Kellyn partner.

Majka je u četvrtak odvedena u zatvor, dok se njen danas 12-godišnji sin već drugu godinu nalazi u jednoj od odgojnih ustanova gdje se uspješno odvikava od ovisnosti o heroinu, te se vratio redovnom pohađanju škole.

I.K.

Pročitajte više