Britanki presadili pluća dugogodišnjeg pušača, umrla za pet mjeseci

OBITELJ 28-godišnje Lyndsey Scott, koja je presađivanjem dobila pluća dugogodišnjeg pušača i umrla pet mjeseci nakon toga, užasnuta je i podnijela je žalbu bolnici.

Lyndsey Scott je bolovala od cistične fibroze i u veljači prošle godine presađena su joj oba plućna krila. Ubrzo nakon transplantacije u bolnici u Manchesteru pojavile su se komplikacije, najprije problemi s disanjem, a zatim i upala pluća od koje je i preminula. 

Nekoliko mjeseci nakon što je podnijela zahtjev, njezina je obitelj saznala da je Lindsey dobila pluća čovjeka koji je pušio 30 godina.

"Primatelj organa bi trebao dobiti više informacija o zdravstvenom stanju i životnom stilu donora"

Državni tajnik za transplantaciju u britanskom ministarstvu zdravstva Chris Rudge stao je na stranu bolnice rekavši da bi pacijenti trebali biti svjesni da ne dobivaju "nekorišteni" organ. BBC-ju je rekao da "pušačka pluća mogu raditi savršeno normalno".

Njezini roditelji smatraju da primatelj organa treba dobiti mnogo više informacija o zdravstvenom stanju i životnom stilu svog donora. "Da je znala kako donirana pluća potječu od pušača, zasigurno bi ih odbila", rekao je njezin otac Allan Daily Mailu.

Nedostatak donora primorava kirurge da za presađivanje koriste i organe slabijega zdravlja. Istraga je otkrila da je čak četvrtina doniranih organa u Velikoj Britaniji ocijenjena "vrlo ili potencijalno rizičnima".

Pročitajte više