Britanska ministrica: Učinit ću sve da se oslobode Britanci osuđeni na smrt

Foto: Profimedia

BRITANSKA ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da će učiniti "sve što je moguće" kako bi se oslobodila dvojica Britanaca koje su ruski separatisti u Ukrajini osudili na smrt.

"Uvjeravam obitelji da ću učiniti sve što je moguće da se oni oslobode", kazala je Truss.

Shaun Pinner (48) zarobljen je u Mariupolju u travnju zajedno s Aidenom Aslinom (28). Ruski separatisti su ih optužili da su plaćenici, piše Sky News.

Imaju mjesec dana za žalbu na presudu

U subotu je premijer Boris Johnson naredio svojim ministrima da učine "sve što je u njihovoj moći" kako bi osigurali oslobađanje osuđenih Britanaca. Treći muškarac, marokanski državljanin Saaudun Brahim, također je osuđen na smrt.

Moskva je priopćila da se svi uhvaćeni plaćenici mogu nadati jedino dugogodišnjoj zatvorskoj kazni, ali da će vjerojatno biti streljani. Trojica muškaraca su prvi strani borci koje su osudili separatisti. Imaju mjesec dana za žalbu na presudu.

"To je namješteno suđenje"

Podsjetimo, sud u samoproglašenoj proruskoj Narodnoj Republici Donjeck osudio je na smrt dva britanska i jednog marokanskog dobrovoljca koje su ruske snage zarobile u Mariupolju.

Sud na teritoriju pod kontrolom ruskih snaga na istoku Ukrajine osudio je Aislina i Pinnera nakon suđenja koje je trajalo tek nekoliko dana. Promatrači tvrde da se radilo o namještenom suđenju koje je pokušavalo imitirati suđenje za ratne zločine ruskim vojnicima u Kijevu.

Oba Britanca rekla su da su služila u postrojbi ukrajinskih marinaca, što ih čini aktivnim pripadnicima vojske i trebali su biti zaštićeni Ženevskom konvencijom kao ratni zarobljenici. No ruski prorežimski mediji opisivali su ih kao "plaćenike" te su kao takvi i osuđeni na sudu proruskih separatista.

Pročitajte više