Britanska naftna kompanija zaradila milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u

Foto: EPA

Britanski naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.

Svjedočenje bivšeg čelnika Shellovog odjela za trgovinu pred sudom u Teksasu pružilo je rijetku priliku za uvid u financijske detalje koje Shell tretira kao poslovnu tajnu, uključujući golemu zaradu na trgovini i višemilijunske bonuse trgovcima.

John Dimech radio je jedanaest godina u Shellovoj grupi za trgovinu sirovom naftom u Houstonu, a prošle godine rekao je da je odjel za trgovinu sirovom naftom obično zarađivao između 950 milijuna dolara i milijardu dolara godišnje. 

Poslovna tajna

To odgovara od 13 do 15 posto Shellove ukupne dobiti prije oporezivanja u SAD-u u proteklim godinama, prema izračunima temeljenim na dokumentima tvrtke.

Shellovo izvješće o plaćanju poreza u 2022. navodi da su te godine u SAD-u poslovali s dobiti prije oporezivanja od nešto više od sedam milijardi dolara. Godinu dana ranije iznosila je oko 6.36 milijardi dolara.

Glasnogovornik Shella odbio je komentirati.

Britanska naftna kompanija ne objavljuje financijske rezultate odjela za trgovinu naftom i plinom, koji smatraju najvećim u svijetu. No, manjak informacija zabrinjava neke ulagače jer poslovanje može generirati veliku dobit, ali i gubitke.

Trgovci zarađuju kupujući i prodajući naftu i plin u najpovoljnijoj prilici, koju definira odnos ponude i potražnje. Njihova plaća obično uključuje velike bonuse pa je tako izvršni direktor Wael Sawan za prošlu godinu dobio bonus od 2.7 milijuna funti (3.15 milijuna eura), navodi Reuters, pozivajući se na poslovno izvješće.

Pročitajte više