Britanska policija uvela nove uređaje za identifikaciju

PREMA novom planu koji bi britanskoj policiji trebao olakšati provjeru identiteta, vozači koje zaustave sada mogu dati svoje otiske odmah uz rub ceste, javlja BBC.

Novi ručni uređaj, koji testira 10 policijskih timova u Engleskoj i Walesu, povezan je sa bazom od 6.5 milijuna otisaka.

Policija tvrdi kako će time uštedjeti vrijeme jer ljude više neće morati privoditi u policijsku postaju kako bi provjerili njihov identitet.

Policija također obećava kako uzimanje otisaka neće biti bilježeno u dosjeu, ali ipak je izražena zabrinutost zbog građanskih sloboda.

Uređaj je primarno namijenjen identificiranju vozača zato što nerijetko daju lažno ime i podatke kad ih se uhvati u prekršaju, iako policijski službenik ima pravo zatražiti i pješaka za otiske ako sumnja da je počinio neki prekršaj.

"Uređaj je nešto veći od PDA.", izjavio je Chris Wheeler, šef odjela za identifikaciju u Police Information Technology Organisation PITO.

Inspektor Steve Rawlings izjavio je: "Prekršitelj može biti 15 minuta uz rub ceste radije nego 3 sata u policijskoj postaji."

Uređaj ima točnost od 94-95% i biti će korišten samo u svrhu identifikacije. Postoji i elektronička zaštita kako bi se spriječila zlouporaba. Šifrirani podaci šalju se u nacionalnu bazu putem GPRS-a. Zatim se usporede sa otiscima iz baze te se nakon toga policijskom službeniku šalje informacija o identitetu osobe.

I.M.

Pročitajte više