Britanska vlada: Koronavirus bi moglo imati oko 55.000 građana

Foto: EPA-EFE

SIR PATRICK VALLANCE, glavni savjetnik za znanost i zdravstvo britanske vlade, rekao je da bi u Velikoj Britaniji moglo biti i do 55.000 zaraženih koronavirusom, prenosi The Independent.

Premijer Boris Johnson je u ponedjeljak rekao da se očekuje oko 10.000 zaraženih do kraja tjedna, a trenutačno je u Velikoj Britaniji 1543 oboljelih od virusa. No Vallanceove procjene su puno ozbiljnije, a iznio ih je nakon upita šefa zdravstvenog odbora Jeremyja Hunta.

On je procijenio da na svaku preminulu osobu ima 1000 novozaraženih. Budući da je u Britaniji preminulo 55 osoba, Hunt je procijenio da bi moglo biti oko 55.000 zaraženih te je pitao Vallancea je li to točna procjena.

"Da, ako sagledate sve informacije i stavite ih u odgovarajuće modele, onda je procjena od 55.000 zaraženih vjerojatno točna. Nadamo se da nećemo imati više od 20.000 žrtava i ako se zadržimo ispod tog broja, moći ćemo reći da smo dobro prošli s ovom pandemijom", rekao je Vallance.

Dodao je da očekuje da će vlada kroz "dva do tri tjedna" uvesti stroge restrikcije o kojima je jučer govorio Johnson. No za sad u Velikoj Britaniji nisu uvedene mjere kao u drugim europskim zemljama.

Pročitajte više