Britanska vlada: Psihički bolesnici ne zaslužuju jednaka prava kao ostali

Foto:123rf

MINISTARSTVO za rad i mirovine Velike Britanije reklo je procjeniteljima naknada za invaliditet da diskriminiraju psihičke bolesnike u odnosu na one s fizičkim poteškoćama, prenosi Independent.

Nove smjernice za procjenitelje naknade za osobnu neovisnost (PIP) isključuju psihičke bolesnike koji pate jednako kao oni s fizičkim problemima.

Smjernice isključuju psihičke bolesnike, čak i ako imaju jednake probleme kao oni s fizičkim poteškoćama


Procjeniteljima je rečeno da osobe čija je pokretnost ograničena zbog psihičkih problema ne bi trebale imati jednaka prava na PIP, čak i ako im je pokretnost jednako ograničena kao kod osoba s fizičkim poteškoćama.

Nove smjernice koje je ministarstvo izdalo kažu da nepokretnost uzrokovana psihičkim problemima "ovdje nije bitna".

"Osobe sa psihičkim problemima nemaju stvarne probleme"


Iz ministarstva pak inzistiraju da se "jednako odnose" prema mentalnom i fizičkom zdravlju, unatoč novim smjernicama. Tvrde da njihov prijedlog samo razjašnjava izvornu namjenu PIP-a.

Prošli je mjesec torijevski zastupnik George Freeman optužen zbog ponižavanja osoba sa psihičkim poteškoćama. Izjavio je da bi isključenjem psihičkih bolesnika iz naknade "dobili novac potreban osobama koje imaju stvarne poteškoće i koje ga stvarno trebaju".

"Naknade bi se trebale mjeriti po utjecaju koji bolest ima na život osobe"


Glavni direktor humanitarne organizacije za mentalno zdravlje Mind Paul Farmer izjavio je: "Naknade bi se trebale temeljiti po utjecaju koji bolest ima na život osobe, a ne po tome o kojoj se bolesti radi".

"Temeljna odlika sustava novčane naknade PIP je princip po kojem psihičke bolesti treba priznati jednako kao fizičke", dodao je.




 

Pročitajte više