Britanska vlada spremna za rat, parlament traži povlačenje

BRITANSKA vlada potvrdila je u srijedu da je spremna sudjelovati u ratu protiv Iraka, dok parlament poziva premijera Tonya Blaira da spasi političku karijeru i odustane od borbene uporabe britanskih snaga.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld najavio je u utorak mogućnost da SAD krene u rat bez najbližeg saveznika. Dodao je da bi britanske snage mogle odigrati sporednu ulogu, poput čuvanja naftnih polja i održavanja mira.

Britanski ministar obrane Geoff Hoon ustvrdio je, ipak, da će Britanija dati značajan vojni doprinos ratu pod vodstvom SAD-a.

"On (Rumsfeld) govorio je o teoretskoj mogućnosti da se britanske snage neće miješati. Vrlo jasno je istaknuo kako ima razloga vjerovati da će Britanija pružiti značajnu vojnu podršku", izjavio je Hoon BBC-u.

Članovi Blairove Laburističke stranke, koji se protive ratu, protumačili su Rumsfeldovu izjavu kao znak da Blair namjerava povući britanskih snage.

No, izvori iz stranke procjenjuju da je Rumsfeld time samo želio pomoći Blairu da riješi unutarstranačka neslaganja i da nikako nije želio dati povoda protivnicima rata da zatraže povlačenje Britanaca iz mogućeg rata u Perzijskom zaljevu.

Pročitajte više