Britanska vlada traži od Irana odgovore o uhićenim mornarima

BRITANSKA vlada je priopćila u utorak da traži objašnjenje od Irana u svezi s izvješćima da će sudski progoniti osam britanskih mornara uhićenih u iranskim vodama u srijedu.

"Pokušavamo dobiti objašnjenje od Iranaca što točno misle pod tim", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Britanska vojska objavila je u ponedjeljak da tri svoja patrolna čamca i osmoricu članova posade koji su bili na njima smatra nestalima na delti Eufrata i Tigrisa, Šatu El-Arabu, nakon što je iranska televizija objavila uhićenje osam vojnika i zapljenu triju čamaca.

Iranska državna televizija Al-Alam prije je objavila da je iranska mornarica u ponedjeljak presrela tri britanska vojna čamca koji su ušli u iranske teritorijalne vode i uhitila svih osam članova posade. U prilogu je također rečeno da su britanski vojnici priznali da su se tamo našli greškom.

Televizija al-Alam u utorak je javila da "Iran namjerava sudski progoniti osam britanskih zatvorenika pod optužbom za ilegalan ulazak u iranske vode".

Glasnogovornik Foreign Offica rekao je da iranske vlasti još nisu potvrdile to izvješće.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw razgovarao u utorak rano ujutro sa svojim iranskim kolegom Kamalom Kharazzijem. Kharrazi je izjavio u telefonskom razgovoru da će se "osobno" pozabaviti tim diplomatskim sporom, rekao je glasnogovornik.

On je dodao da London još uvijek ne zna gdje iranske vlasti drže osmoricu mornara i patrolne čamce.

Ovaj incident, koji je posljednji u nizu iranskih zapljena bodova, najteži je dosad između Irana i stranih snaga u Iraku i prijeti daljnjom komplikacijom ionako teških odnosa između Teherana i Londona.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više