Britanski džihadist: Nisam znao koliko je ISIS loš

Screenshot: YouTube/BBC/NEWS channel

HAMZA Parvez bio je prvi Britanac koji je javno u spotu za regrutiranje priznao da se bori za ISIS. Tada je vrijeđao svoju domovinu i pozivao muslimanke i muslimane da postanu borci poput njega. 

Pet godina kasnije, nakon što se prošlog mjeseca predao snagama pod vodstvom Kurda, nalazi se u sirijskom zatvoru, a izgleda mršavo i iscrpljeno, piše The Times.

Sada, u dobi od 26 godina i s višegodišnjim iskustvom u terorističkoj organizaciji, tvrdi da se više nikada ne bi pridružio ISIS-u. Naravno, ostaje otvorenim jesu li sadašnje emocije i misli povezane s iskrenom spoznajom ili se izjašnjava na ovaj način zato što je Islamska država uništena i jer je trenutno stjeran u kut.

Vlada mala skupina velikih riba

"Mnogo puta sam se htio spakirati i otići, a mnogo puta sam se uistinu i spakirao i spremao se napustiti ISIS, no to nije bilo tako lako napraviti kao što to sada zvuči", rekao je Parvez za BBC.

"Mala skupina vrlo velikih riba u ISIS-u donosi odluke za sve ljude. To mogu biti odluke o životu ili smrti, odluke koje u potpunosti mijenjaju život ljudi."

Prije nego što se pridružio Islamskoj državi, Parvez je živio u Britaniji. Pohađao je uglednu školu Holland Park u zapadnom Londonu i išao je u džamiju al-Manaar u Notting Hillu, u zapadnom Londonu, koju je otvorio sam princ od Walesa. Radio je kao računovođa u velikom hotelskom lancu i jednom se fotografirao kako kao elegantno obučen mladić čita Times.

"Nisam znao da me tako nešto čeka“

Novinaru BBC-ja, koji ga je intervjuirao, Parvez je uporno tvrdio da nije bio upoznat s pravom prirodom ISIS-a. Kada mu je novinar istaknuo da se ovdje radilo o 
genocidu, silovanjima, porobljavanju i ubojstvima, Parvez je promrmljao: "Mhmm" prije nego što je dodao: "Nitko zdrave pameti ne bi se nikada, ikada pridružio nečemu takvome“.

"Nisam znao da me tako nešto čeka. Većina stranih boraca će vam reći, kada razgovarate s njima, prva stvar koju će vam reći jest to da se nikada ne bi pridružili ISIS-u da su znali kako to uistinu izgleda", kazao je Parvez.

Na video snimci sretno maše oružjem

No, njegove tvrdnje nisu u skladu s videozapisom za novačenje mladih boraca na kojem se vidi kako veselo maše oružjem. Na snimci je poticao strane borce da se pridruže i nije im dao nikakve naznake o strahotama koje ih čekaju. U vrijeme snimanja promotivnog filma, već se šest mjeseci borio u Iraku.

Na propagandnom videu nosio je crnu masku, ali su mu se vidjele oči te su ga prepoznali rođaci.

"Šaljem selam svoj braći i sestrama te svim muslimanima u Velikoj Britaniji. Ovo je zlatno doba džihada. Što radimo sjedeći u Velikoj Britaniji, sjedeći u nevjerničkoj zemlji koja svakodnevno ubija muslimane?", rekao je Parvez 2014. godine na video snimci koja se koristila za regrutiranje.

Pročitajte više