Britanski i američki dobrovoljci najavili: Borit ćemo se protiv Turaka

Screenshot: YPG Press Office

BRITANCI, Amerikanci i drugi strani dobrovoljci koji se u Siriji bore na strani kurdskih Narodnih jedinica obrane (YPG) najavili su da se priključuju borbi protiv turskih snaga.
 
U video poruci koju je objavio YPG, grupica međunarodnih dobrovoljaca najavila je da ide za Afrin, gdje je prije nekoliko dana počela ofenziva turske vojske i njihovih saveznika, arapskih pobunjenika iz Slobodne sirijske vojske (FSA) protiv YPG-a, nazvana “Operacija maslinova grančica”.
 
Jedan od njih je 24-godišnji kineski Britanac po imenu Huang Lei iz Manchestera, bivši student međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Manchesteru, koji je još 2015. otišao u Siriju boriti se protiv Islamske države. Lei je u razgovoru s BBC-jem rekao da su s njim još najmanje dva britanska državljana, koji su htjeli ostati anonimni. 
Osim njih, Lei tvrdi da su u grupici od dvadesetak stranih boraca i državljani SAD-a, Francuske, Njemačke i Španjolske.”Svi smo spremni otići i boriti se u Afrinu protiv invazijske snage Turske. Trenirali smo značajnu količinu vremena. Spremni smo i opskrbljeni od strane YPG-a za borbu protiv turskih terorista”, govori neidentificirani Amerikanac u video-snimci.
 
“Obrana Afrina naša je dužnost”
 
“Borili smo se protiv ISIS-a u Siriji i odjednom smo čuli da Turska napada Afrin i bombardira grad. Želimo otići tamo i pomoći ljudima da obrane grad i zaštite narod”, dodaje američki borac. Kako javlja britanski Times, grupa se jučer uputila iz teritorija pod kontrolom YPG/SDF-a na istoku zemlje preko teritorija pod kontrolom sirijskog režima za Afrin. 
 
Uključivanje stranih dobrovoljaca u borbu protiv turskih snaga predstavlja značajan obrat i dodatno komplicira ionako zamršen i kaotičan sukob. Veliki broj stranih dobrovoljaca otišao je boriti se protiv ISIS-a u Siriji, pri čemu ih je znatan broj i poginuo u borbi. No za neke, misija se sada očito mijenja i uključuje borbu protiv snaga NATO članice i njenih saveznika. 
 
“Obrana Afrina naša je dužnost”, tvrdi Lei, “Za mene osobno, dobrota i prijateljstvo koje je kurdski narod pokazao moja je motivacija da stanem protiv Turske.”
 
Hoće li se britanski borci moći vratiti u domovinu?
 
Britansko ministarstvo vanjskih poslova u više je navrata upozoravalo svoje građane da se ne idu boriti se u inozemstvo, no kako primjećuje bliskoistočni analitičar s Kraljevskog instituta za ujedinjene službe, Michael Stephens, “njihove akcije su se ranije potpuno poklapale s ciljevima koalicija (protiv ISIS-a).” 
 
“Sada se ovi volonteri bore protiv suverene zemlje i NATO članice i to sa sobom povlači određene pravne probleme”, dodaje Stephens. Lei i sam prihvaća da bi mogao snositi pravne posljedice ako se vrati u Veliku Britaniju. “Zaista se nadam da se mogu vratiti, ali ne želim se vratiti i biti uhićen. Ovdje sam da bih se borio protiv terorista. Ne želim se vratiti kući i postati terorist”, zaključuje ovaj strani dobrovoljac. 

Pročitajte više