Britanski istražitelji identificirali napadače koji su otrovali bivšeg ruskog špijuna

Foto: EPA/Facebook

BRITANSKI istražitelji objavili su da su identificirali napadače odgovorne za trovanje nervnim otrovom novičokom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, prenijela je u četvrtak britanska novinska agencija Reuters pozivajući se na Press Association.

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi koji je izdao desetke agenata britanskom MI6, i njegova kći Julija nađeni su u nesvijesti na klupi u britanskome gradu Salisburyju 4. ožujka. Uspjeli su se oporaviti od napada

Britanija je okrivila Rusiju za napad i identificirala je otrov kao novičok, smrtonosnu skupinu nervnih agensa koje je razvila sovjetska vojska '70-ih i '80-ih godina. Rusija je opetovano zanijekala bilo kakvu upletenost u napad.

>>Trovanje britanskog para: "Možda su došli u kontakt s ostacima otrova od napada na ruskog špijuna"

>>Stručnjaci objasnili kako se britanski par mogao otrovati novičokom

Britanska policija sumnjičila je nekoliko Rusa za umiješanost u pokušaj ubojstva Skripalovih i tragala je za više počinitelja, izvijestio je Press Association. "Istražitelji su sigurni da su osumnjičeni Rusi", izjavio je izvor blizak istrazi.

Napadači su identificirani zahvaljujući nadzornim kamerama i usporedili su te snimke s podacima o osobama koje su u to vrijeme ušle u zemlju.

Proteklih tjedana britanska protuteroristička policija počela je istraživati i ubojstvo žene koja je preminula 8. srpnja, oko tjedan dana nakon što je otrovana novičokom u blizini grada Salisburyja.

>>Umrla Britanka koja je otrovana nervnim otrovom novičokom

>>Upozorenje britanske policije: Još bi lokacija moglo biti kontaminirano nervnim otrovom

Pročitajte više