Britanski mediji: EU ponizio May, plan za Brexit propao

Foto: Hina/EPA

BRITANSKI mediji proglasili su danas prijedloge premijerke Therese May za Brexit mrtvima nakon što su, prema medijskim izvješćima, doživjeli "poniženje" od čelnika Europske unije na neformalnom summitu u Salzburgu.

Čelnici EU-a izjavili su da će pokušati postići napredak oko Brexita idući mjesec, ali su upozorili May da očekuju pomake vezane uz trgovinu i pitanje granice na irskom otoku.

Hladni tuš Donalda Tuska za britanske planove

"Trenutak istine za pregovore o Brexitu bit će na summitu EU-a u listopadu. Tada očekujemo veliki napredak i rezultate u pregovorima. Ako tada ne uspijemo formulirati neki okvir za sporazum i ako ne bude učinkovitih pregovora u listopadu, onda nema razloga ni organizirati najavljeni izvanredni summit u studenom", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon završetka neformalnog summita EU-a u Salzburgu u četvrtak.

Britanska premijerka pozvala je čelnike EU-a na summitu da "evoluiraju" svoje stajalište o Brexitu i hvalila svoj "plan Chequers", nazvan po njezinoj rezidenciji, za buduće odnose nakon što Britanija izađe iz Europske unije. "Svi se slažu da ima pozitivnih elemenata u prijedlogu iz Chequersa, ali predloženi okvir za gospodarsku suradnju neće funkcionirati, ne samo zato što bi narušio jedinstveno tržište", dodao je Tusk.

Za britanske medije, poruka je bila jasna.

Guardian: "Ponižena May"

"Vaš Brexit je propao", objavio je na naslovnici list Daily Mirror.

Britanske novine na svojim su naslovnicama objavile Reutersovu fotografiju koja prikazuje May u crvenom sakou kako stoji podalje od čelnika EU-a u odijelima.

"Ponižena May", objavio je The Guardian.

"Poniženje za May", piše The Times na svojoj naslovnici.

"Nade koje je May polagala u sastanak u Salzburgu uništene su kada su čelnici EU-a odbacili Chequers", navodi Financial Times. BBC javlja: "Neugodno odbijanje za premijerku u Salzburgu."

Sun: "Euromafijaši napravili zasjedu za May"

Tabloid Sun otišao je puno dalje: "Prljavi štakori EU-a - euromafijaši napravili zasjedu za May", a uz naslov je fotomontaža francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i Tuska kao američkih gangstera s oružjem.

Macron je rekao da su prijedlozi May za Brexit "neprihvatljivi".

Tusk je kritiziran jer je postavio fotografiju na kojoj nudi May kolačima uz poruku: "Žao mi je, nema biranja trešanja." To je referenca na ono što čelnici EU-a smatraju britanskim pokušajima odabira elemenata članstva EU-a.

U dosadašnjim pregovorima postignut je napredak u nekoliko područja, ali ostaje i dalje neriješeno pitanje irske granice i okvira za buduće odnose. EU po svaku cijenu želi izbjeći ponovnu uspostavu granice na irskom otoku, što je teško izvedivo s obzirom na britansku namjeru da napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju.

Drugo neriješeno pitanje su budući odnosi. Velika Britanija bi htjela zadržati slobodnu trgovinu robom, ali bez ostalih sloboda koje čine jedinstveno europsko tržište.

Pročitajte više