Britanski ministar: Nema kraja Putinovom barbarstvu

Foto: EPA

BRITANSKI stručnjak za digitalnu ekonomiju Chris Philp kaže da je jučerašnji ruski raketni napad na trgovački centar u Kremenčuku bio terorizam te da pokazuje da "nema kraja Putinovom barbarstvu".

"Bitno je da ostanemo uz Ukrajinu, a tijekom ove invazije činimo sve što možemo da ih podržimo. Velika Britanija je osigurala potporu u vrijednosti od 1.3 milijarde funti. Osigurali smo 5000 protutenkovskih projektila, osigurali smo protuzračne projektile, osigurali smo protubrodske rakete. Pružili smo humanitarnu pomoć. Nudimo obuku za 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana. Dakle, mi na Zapadu, ne samo Ujedinjeno Kraljevstvo nego i cijeli Zapad, moramo učiniti sve što možemo da vojno podupremo Ukrajinu u ovom mračnom času s kojim se oni suočavaju", rekao je Philp.

"To je terorizam, namjerno se cilja civile"

Odbacio je bilo kakvu mogućnost da se britanski vojnici rasporede na ukrajinsko tlo.

"Nećemo to učiniti jer smo zabrinuti zbog eskalacije. I zapravo, ako razgovarate s ukrajinskom vladom, njihov problem nisu vojnici. Imaju puno dragovoljaca, mladića i djevojaka koji se dobrovoljno javljaju u obranu domovine, kao što se nadam da bi i ljudi ovdje kad bi bili suočeni sa sličnom prijetnjom. Ono što im treba je oprema", rekao je.

O jučerašnjem raketnom napadu na trgovački centar u Kremenčuku ministar je rekao da to smatra terorizmom.

"Otišao bih tako daleko, i to rekao, jer se namjerno cilja civile. Nema vojne potrebe za bombardiranjem trgovačkog centra. Kao što nije bilo vojne potrebe za bombardiranjem rodilišta koje smo vidjeli ili kazališta u Mariupolju. Vidjeli smo kako bombardiraju to kazalište u kojem su se sklonili civili, jasno je bilo označeno da ima civila. Dakle, ovo nije jednokratan čin. Ovo je dio dosljednog obrasca zločina koje čini ruska vlada", rekao je Chris Philp.

Guverner Lavova: Rusi su teroristi

Maksim Kozickij, guverner regije Lavov, u priopćenju je također ruske snage nazvao teroristima.

"Rusi su teroristi. Ovo je podsjetnik. Kremenčuk, Lisičansk, regija Harkov, dijelimo vašu bol."

U regiji Lavov noćas su se oglasile sirene za uzbunu, ali "opasnost se nije materijalizirala", kaže Kozickij. Naveo je i da je jučer evakuacijskim vlakovima u Lavov stiglo 120 ljudi.

Pročitajte više